Verander wiel toch opnieuw uitgevonden: appreciative inquiry krachtig placebo voor organisaties

30 april 2018

Een Placebo kan een heel krachtig effect hebben op de mentale en fysieke gesteldheid van een patiënt: de kracht van positief denken leidt tot positieve effecten. Minder mensen kennen het ‘Nocebo effect: het tegenovergestelde, als je verwacht dat iets een negatief effect zal hebben wordt dat een ‘self fulfilling prophecy’.  

Rob Christiaanse en Jennifer Kuiper introduceerden mij aan Herman Wittockx, één van de ‘thought leaders’ op het gebied van ‘appreciative Inquiry ‘AI’) ofwel ‘waarderend onderzoek’. Op het advies van Bert van der Zaag is AI inmiddels een integraal onderdeel van de opleiding ‘Foundation riskcoach’ en de training ‘ Waardevol en waarderende auditen’ vanuit onze Riskjourney Academy.

Alhoewel de oorsprong van Appreciative inquiry al langer in ontwikkeling is, ervaar ik zelf in mijn rol als adviseur dagelijks het praktisch nut van toepassing van de beginselen van AI in verander trajecten.

“Als een afdeling of organisatie zich concentreert op wat wél werkt, groeit daaruit een positieve toekomstvisie, die door iedereen wordt gedragen.” Dr. Herman Wittockx

Het lijkt zo voor de hand liggend maar de praktijk van ‘probleem denken’ heeft zich zo in onze cultuur genesteld dat wij bijna niet anders meer kunnen. Met name risk managers, intern- en extern accountants, controllers, Raden van Commissarissen zijn vooral gefocust op wat er mis kan gaan dat er ook kansen gemist worden. We staan aan het begin van ‘rethinking change’.

alles waar je op focust, wordt groter’ en dat geldt voor dingen die goed gaan maar ook vice versa.

Daarom kiezen wij er bewust voor om vanuit appreciative inquiry onze adviesopdrachten voor risk managers, intern- en extern accountants, controllers en Raden van Commissarissen te laten vliegen!

Ben je geïnteresseerd geraakt om meer te weten over de mogelijkheden van appreciative inquiry voor u of uw organisatie, voel je vrij om contact op te nemen! 

Zie bijgaand een overzicht van onze trainingen die wij veelal inhouse verzorgen.

http://riskjourney.nl/wp-content/uploads/2018/05/Trainingsprogramma-interactief-2018.pdf

Arthur Izeboud

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Delen