Hoe gaat het verder met de woningwet?

24 december 2018

Door: Marcel Winkelman

De opgave die gemoeid is met de woningwet is groot. Begin 2018 vonden nog de laatste beoordelingen van de scheidingsvoorstellen DAEB/niet-DAEB plaats en hetzelfde jaar is de wet drie jaar van kracht en wordt deze alweer geëvalueerd.

Evaluatie woningwet

De evaluatie van de woningwet wordt uitgevoerd door het Ministerie van BZK en – in opdracht van Aedes – door de commissie van Bochove. De commissie laat er in het recent verschenen eindrapport, met de conclusie dat de woningwet een “landelijk maatpak is dat lokaal knelt”, geen twijfel over bestaan dat de regelgeving voor corporaties is doorgeschoten en corporaties hindert bij het uitvoeren van hun missie. De evaluatie van het Ministerie van BZK volgt nog deze maand. Ik kijk al met belangstelling uit naar de parlementaire behandeling van de evaluatie van de Woningwet. Deze zal komend jaar plaatsvinden.

Woningwet Barometer

Op 30 januari a.s., dus na de nieuwjaarbijeenkomsten, organiseert Vanberkel Professionals het congres De Woningwet Barometer 2019 Feedback en Feedforward.

Het belooft een mooie middag te worden waarin volop ruimte is voor reflectie op de impact van de Woningwet, maar ook op wat corporaties kunnen ondernemen. Uiteraard wordt ingegaan op de actuele ontwikkelingen. Zo zal Carla van de Wiel, lid van de commissie van Bochove, de aanwezigen bijpraten over de werkzaamheden en de conclusies van de commissie. Maar de bijdragen zijn breder. Vanuit de Autoriteit woningcorporaties zal de directeur, Kees van Nieuwamerongen, zijn visie geven en ervaringen met de Woningwet delen. Paul Minke van Aedes gaat in op het verlanglijstje van Aedes, maar zal ook inzichtelijk maken voor welke opgaven de corporaties gesteld zijn. Het dag voorzitterschap van Jan van der Moolen, adviseur, toezichthouder en voormalig directeur van het Centraal Fonds Volkshuisvesting, staat garant voor een levendig verloop van de dag.

Ook voor u als bestuurder, financieel manager of controller van een woningcorporatie is een rol weggelegd. Als u bij de aanmelding voor het congres ervoor kiest om de beknopte woningwetscan in te vullen, krijgt u van ons terugkoppeling over de uitkomsten voor uw corporatie. Tijdens het congres worden de uitkomsten van de verschillende deelnemers vergeleken en in perspectief geplaatst.

Aanmelden kunt u via:

https://www.conferize.com/woningwetbarometer/2019

Graag begroet ik u samen met mijn collega’s op 30 januari a.s. in Baarn!

Marcel Winkelman is sinds 1999 in diverse rollen werkzaam binnen de sector toegelaten instellingen volkshuisvesting. Hij is als associate partner verbonden aan Vanberkel Professionals te Zoetermeer.

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Delen