Blog 1 Perspectief in Public Finance

18 juni 2018

Afgelopen week was het dan zo ver. Het (eerste) seminar dat Vanberkel professionals en het Zijlstra Center samen organiseerden: Perspectief in Public Finance. Centraal thema die dag was hoe je als Public Professional niet alleen bijblijft op je vakgebied, maar vooral hoe je als Public Professional relevant en toekomstbestendig blijft.

Rol van de Public Controller
Omdat een goed gesprek met ruim 130 Public Professionals toch wat lastig blijkt te zijn, gingen we deze dag na een centrale opening uiteen in verschillende workshops, waarbij ik het geluk had in de eerste ronde aan te mogen sluiten bij de workshop ‘de rol van de Public Controller’ van Tjerk Budding en Carole Beelen.

Zaaltjesleed?
Waar veel workshops vooral de belofte doen om interactief te zijn, weet ik namelijk dat bij een workshop waarbij Carole Beelen betrokken is deze belofte ook ingelost wordt.  In haar missie om wat zij ‘zaaltjesleed’ noemt te bestrijden, zorgt ze namelijk dat de boel letterlijk in beweging komt.
Al snel stonden we dan ook op een imaginaire landkaart onszelf te verdelen over Nederland (waarbij een constatering was dat de geografische kennis nog wel wat ruimte voor verbetering liet zien) en werden we aan de hand van verschillende stellingen over de ‘rol van de Public Controller’ daadwerkelijk ‘op afstand’ van elkaars standpunten gezet. Hierdoor was er niet alleen volop beweging, maar kwamen de stellingen ook daadwerkelijk tot leven!

Versnelling van ontwikkelingen
Tjerk Budding van het Zijlstra Center nam ons hierna mee in de ontwikkelingen die hij en zijn collega’s zowel in de praktijk als vanuit verschillende onderzoeken vanuit het Zijlstra Center op de Public Controller af zien komen. Ondanks dat Japke D. Bouma, mocht ze erbij zijn geweest, ongetwijfeld een vurige column zou schrijven over het vakjargon dat voorbijkwam, wist hij ons op een humoristische en vlotte wijze mee te nemen langs onderwerpen als Blockchain, Robotisering, Coso, Governance, Big Data en vooral de impact hiervan op de rol van de Public Controller.
En waar deze ontwikkelingen zich al enkele jaren aankondigen, geldt ook hier dat het tempo waarin deze zich voordoen versnelt.

Nog vragen?
In een zaal vol Public-, Project-, Concern- en andere controllers, auditors, en enkele leidinggevenden en managers (weten we door weer een andere opstelling van Carole….) leidde dit alles natuurlijk tot de nodige boeiende discussies. Want gaan die ontwikkelingen wel zo snel, en roepen we dit niet al jaren? En weten we eigenlijk wel wat onze omgeving (nu en in de toekomst) van ons vraagt, of moeten we ze eerst nog beter duidelijk maken wat we nu doen?

Verandering als enige constante
Vragen waar we natuurlijk niet 1-2-3 het antwoord op vonden, maar waarbij vooral geconcludeerd werd dat dit vooral een beroep doet op het vermogen van de Public Controller om zich aan te passen aan deze veranderende omgeving, zonder hierbij de eigen rol uit het oog te verliezen. Want al weten we nog niet precies hoe die veranderende rol er uit gaat zien en hoe snel dit gaat, dát het gaat veranderen daar was iedereen het (zeker na deze workshop) wel over eens!

 

 

 

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Delen