Blog 5 Perspectief in Public Finance

22 juni 2018

Blog: Plenaire start door zorg van Prof. dr. Gerda van Dijk, Hoogleraar Publiek Leiderschap en directeur van het Zijlstra Center
 
‘Organisaties als levende systemen’
 
Erkenning van de onomkeerbare levenscyclus. Gerda van Dijk heeft ons tijdens het seminar ‘Perspectief in Public Finance’ aan de hand van het model ‘De Levenscyclus van de organisatie’ laten zien wat voor een invloed deze heeft op het gedrag van mensen. Het is bewezen dat ook controllers en leidinggevenden met het toepassen van kennis, het gedrag en de bij behorende signalen van de mensen oppakken en ernaar zullen handelen. Zo is het belangrijk dat wij de verschillende faseringen van organisatieontwikkeling herkennen en erkennen. Dit vraagt van ons als professionals andere competenties!
 
New Public Management, de ontwikkeling van mens en organisatie kennen hun eigen voorspelbare dynamiek. Iedereen staat voor dezelfde uitdaging en heeft te maken met ‘de tijdsgeest’ die aan continue verandering onderhevig is. De centrale zoektocht is de invulling van de noodzaak om ‘In control’ te blijven. Binnen de visie van New Public Management hangt alles met alles samen en de zoektocht op welke wijze je aan de voorkant grip houdt op deze voortdurende beweging, wetende dat niet alles ‘voorspelbaar’ maar wel ‘voorstelbaar’ is. Het begint daarom met de erkenning dat wij met deze dynamiek te maken hebben en allemaal verantwoordelijk zijn, invloed uit kunnen oefenen en bewuste keuzes moeten maken. Een mooie uitdaging voor ons allemaal!

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Delen