Bore-out; de nieuwe kantoorziekte?

14 november 2018

Door Monique Langbroek, Interim Professional

We hebben allemaal wel zo’n dag op werk dat je niet veel te doen hebt en zit te wachten tot de dag voorbij is. Op zich in zo’n dagje één keer in de zoveel tijd niet erg, je komt een beetje bij van de drukte. Maar wat als dit nou elke dag zo is en je van al het vervelen op het werk uitgeput thuiskomt en nergens meer zin in hebt. Het klinkt misschien een ver van je bed show, maar dit komt steeds vaker voor en steeds meer mensen hebben hiervan serieuze gezondheidsklachten.

Dit fenomeen wordt ook wel een bore-out genoemd, of in de Nederlandse volksmond “kantoorziekte”. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 15% van alle werknemers bore-out verschijnselen vertonen (Werder and Rothlin, 2015). Maar wat is een bore-out nu precies en wat kan ertegen gedaan worden? En hoe komt het dat millennials een groter risico lopen om een bore-out te krijgen? Deze vragen beantwoord ik hieronder. Ook zal ik in dit stuk reflecteren wat Vanberkel Professionals hieraan doet om dit te voorkomen.

Bore-out

Een bore-out is het tegenovergestelde van een burn-out. Er wordt stress ervaren door onderbelasting in plaats van overbelasting. Deze stress komt vaak van het feit dat mensen liegen over de hoeveelheid werk die ze verrichten. Schaamte over het feit dat er weinig wordt gedaan en de angst voor ontslag zijn hier vaak een drijfveer in. Maar ook kan er sprake zijn van overspannenheid waardoor je geestelijk uitgeput kan raken.

De symptomen van een bore-out zijn nagenoeg gelijk aan die van een burn-out. Fysiek kunnen er klachten zijn als hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn of steken in de hartstreek. Lichamelijk en geestelijk kan er sprake zijn van lusteloosheid, slapenloosheid, irritatie/frustratie en een laag zelfbeeld.

Bore-out bestaat uit drie elementen:

  • Verveling op het werk
  • Onderbelasting
  • Desinteresse

Onderbelasting beschrijft het gevoel dat je meer zou kunnen doen dan dat er van je verlangd wordt. Bij desinteresse gaat het vooral om de ontbrekende identificatie met het werk. En bij verveling gaat het om lusteloosheid en om een gevoel van je geen raad meer weten omdat je niet weet wat je moet doen (Werder and Rothlin, 2015).

Deze drie elementen zijn op de een of andere manier met elkaar verbonden of hebben een wisselwerking met elkaar. Als iemand constant te weinig te doen heeft en op het werk zich gaat vervelen zal diegene op den duur ook interesse verliezen in zijn werk.

Bore-out strategieën

Het ontstaan van de klachten welke uiteindelijk leiden tot een bore-out ontstaan niet van de ene op de andere dag. Het is een proces wat langer duurt waarbij de motivatie van een werknemer steeds verder afneemt en de medewerker steeds meer emotioneel afstand neemt van de werkzaamheden.

Omdat het bespreken van verveling op de werkvloer nog vaak wordt gezien als een no-go kan er niet tijdig worden ingegrepen en leidt dit serieuze klachten.

Er zijn een aantal strategieën welke zouden kunnen wijzen op het ontwikkelingen van een bore-out:

  • Stretch your work-/uitsmeerstrategie: De taken die je moet uitvoeren nemen veel meer tijd in beslag dan daadwerkelijk noodzakelijk is. Op deze manier lijkt het alsof je altijd bezig bent. Omdat je regelmatig een update kan geven lijkt het alsof je efficiënt aan het werk bent.
  • Pseudo-commitment-strategie: Het lijkt of je toegewijd bent. Je maakt lange dagen op kantoor en je zorgt ervoor dat je nooit eerder naar huis gaat dan je baas. Echter vul je je tijd met andere zaken dan werk.
  • Comprimeringsstrategie: Je zorgt dat je werk sneller af is dan de gestelde deadline, echter geef je niet aan dat het werk al af is.

Millennials

Millennials zijn opgegroeid met technologie, zijn hoog opgeleid, hebben een innovatieve blik op de toekomst en zijn ambitieus. Echter worden ze ook gekenmerkt door verveling, zijn snel afgeleid en zijn niet snel tevreden.

Daar waar werk voor de oudere generatie gelijk staat aan financiële garantie is voor millennials een baan meer dan werk alleen, het is onderdeel van hun leven. Millennials zijn snel teleurgesteld in banen omdat ze zich willen ontwikkelen en impact willen maken. Deze teleurstelling zorgt voor de ontwikkeling van verveling en desinteresse.

Daarnaast zijn millennials vaak hoger opgeleid terwijl er op de arbeidsmarkt vaak niet altijd geschikt werk op niveau is. Omdat men toch een inkomen moet hebben, wordt werk aangenomen op een lager niveau wat zorgt voor verveling en onderbelasting en als gevolg daarvan onderbelasting.

Oplossingen

Bore-out is geen klinische diagnose en geen reden om thuis te blijven zoals bij een burn-out. Er is daarom ook geen sprake van een mogelijke behandeling. Maar wat kan er dan gedaan worden om een bore-out te verhelpen:

  • Het klinkt misschien als een dooddoener, maar blijf vragen om werk. Smeer je werk niet meer uit over meerdere dagen, maar laat je baas zien dat je klaar bent. Hierdoor zal je baas ook geneigd zijn om meer werk te delegeren.
  • Geef jezelf deadlines. Ook al heeft je baas geen deadline gegeven of een ruime deadline, geef jezelf een deadline waarbij je onder een bepaalde tijdsdruk werkt. Hierdoor ligt je werktempo hoger en heb je minder de kans dat je je gaat vervelen.
  • Maak je situatie bespreekbaar. Laat je baas weten hoe je je voelt zodat hij kan meedenken welke nieuwe werkzaamheden of uitdagingen je kan oppakken.
  • Zorg voor voldoende ontspanning na het werk. Probeer te genieten van je vrije tijd.

Vanberkel Professionals

Eén van de redenen waarom mensen huiverig zijn om de detachering in te gaan is dat zij bang zijn om geplaatst te worden op opdrachten onder zijn/haar niveau. Hoe zorgt Vanberkel Professionals ervoor dat dit niet gebeurd en hoe zorgen zijn ervoor dat de medewerkers zich blijven ontwikkelen?

Wat mij opviel bij mijn sollicitatie bij Vanberkel was dat er veel tijd werd besteed aan wat mijn behoeftes en doelen waren. Waar zie ik mijzelf in de toekomst en wat kan Vanberkel bijdragen om dit te bereiken. Omdat alle directeuren en business directors bij Van Berkel zelf uit het vak komen en sommige zelf nog op opdrachten zitten kunnen zij veel beter nadenken welk pad je kunt bewandelen en wat voor opdrachten uitdagend zijn.

Bij het ontvangen van een aanvraag kijken de resources managers heel goed naar wat de klant vraagt en wat de competenties van een professionals zijn. Voordat een professional daadwerkelijk wordt aangeboden wordt aan deze professional gevraagd of hij/zij dit een leuke en uitdagende opdracht vindt.

Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat een opdracht op papier heel leuk klinkt, maar dat deze in werkelijkheid veel minder uitdagend is. Gedurende je opdracht komt er een schaduwmanager langs om te kijken of je het nog naar je zin hebt en of de opdracht nog uitdagend genoeg is. Mocht dit niet zo zijn wordt besproken wat de mogelijke vervolgstappen zijn. Ook kan je tussentijds altijd met je direct leidinggevende contact opnemen om dit soort dingen te bespreken.

Naast begeleiding on the job faciliteert Vanberkel ook cursussen in specifieke vakgebieden (aanbestedingen e.d.). Veel medewerkers volgen ook de regulieren RA/RC opleidingen.

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Delen