Netwerkbijeenkomst Zuid Holland: ‘Focus en sturing in het sociaal domein’

9 oktober 2018

Dit jaar zoomt Vanberkel Professionals voor het tweede jaar in op een specifiek onderwerp tijdens de regionale netwerkbijeenkomst. Het onderwerp van de middag is ‘Focus en sturing in het sociaal domein’. Deze keer in Dordrecht voor ons zuidelijk netwerk. De kern en het hoofddoel van de bijeenkomst is het delen van kennis. Dit gaf Eric Buter aan tijdens de opening. Hij deelt een centrale stelling:

“Data rendeert wanneer je in de toekomst beter besluiten kan uitvoeren op basis van verkregen inzichten uit beschikbare, relevante en betrouwbare data”

Na kort ingezoomd te hebben op de ontstaansgrond van het sociaal domein bij gemeenten en het uitwisselen van ervaringen duiken we de diepte in. Een afwisseling in theorie en praktisch onderzoek creëert een aangename mix om naar te luisteren. Als eerste schetsen Patrick Schouten en Ismael el Barzouhi een beeld rond het algemene kader, de uitvoeringsvarianten, het proces en de sturing. De zaal reageerde met goede discussies en het delen van kennis.

Bijzonder aan de bijeenkomst was de diversiteit in de zaal. Het gemêleerde publiek creëerde interessante gesprekken. Er was veel ruimte voor discussie tussen de aanwezige gemeenten, gemeenschappelijke regelingen, accountants, ZZP’ers en zorginstellingen.

Hierop volgend namen de heren Niels van Dijk en Ralph Jansen het woord. Zij lieten een praktisch voorbeeld zien van een data-analyse op Jeugd inkopen. De zaal kreeg een casus om uit te werken tijdens de pauze. Het vervolg verhaal ging verder in op de casussen welke inzoomde op het berichtenverkeer en de tijdigheid van berichten. Door de analyses op verschillende wijzen en plekken in het systeem uit te voeren, kan een beeld gevormd worden waar bijzonderheden zich bevinden en waar en op welke manier hier aandacht aan geschonken moet worden. Hiermee kunnen financiële gevolgen en voorspellingen beter beheerst worden.

De heren gaven het woord door aan Jan van der Blij van het ministerie BKZ. Hij bracht een interessante toevoeging over gemeenten en hun jaarstukken. Verschillende harde cijfers schetsen een bijzonder beeld. Hij deelde in het bijzonder een blik op het verslagjaar 2017, met aandacht voor het sociaal domein.

De afwisseling in theoretisch kader, praktische uitwerking en plenair gesprek creëerde een aangename middag. Aan het einde van de middag sloten we af met een borrel en werd er nagepraat over de verschillende onderwerpen. Het was een geslaagde bijeenkomst!

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Delen