De zesjescultuur in Compliance en Risk: ING met de hakken in de sloot.

18 september 2018

4 september 2018 Volkskrant: ‘Hoogste boete ooit voor ING: winst bank ging boven controle op witwassen’.

Het is een duivels dilemma: wat kost Compliance en wat brengt het op. Geen enkele ondernemer begint een bedrijf met als business model: ‘laten we waarde toevoegen aan onze cliënten door te voldoen aan wet- en regelgeving.’ Toch zijn er organisatie die bestaan bij het ‘juist niet voldoen aan wet- en regelgeving’ zoals de georganiseerde misdaad. Die proberen te lijken op een wet-respecterende organisatie maar zijn in feite een wolf in schaapsvacht.

Bij de ING case lijkt het een hybride tussen een wolf en een schaap: een schaap met een aantal genen van de wolf die af en toe de kop op steekt.

ING is vast niet het enige schaap met die genen: om winst te maken worden de kosten van compliance zo laag mogelijk gehouden met alle gevolgen van dien. Hier wordt gekozen voor een zesjes cultuur op het gebied van Compliance en er wordt geen Compliance Champions League gespeeld.

Het vakgebied Appreciative Inquiry weet dat waar je op focust dat daar je hersenen je van nature ook naartoe sturen: ga je voor de Champions League dan word je kampioen, ga je voor een zesje dan krijg je een 5,5 en gelukkig nu dan: een boete van €775 mln. Dit is het bedrag wat ING zou hebben bespaard met de besparingen op compliance in het verleden. Afgerond naar beneden: een dikke 1.

Laten we een poging wagen om te leren van de ING casus en met elkaar de ambities voor Compliance en Risk richting Champions League te brengen. Riskjourney en Vanberkel Professionals helpen u graag die ambitie te verdienen!

 

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Delen