Governance en prestatieafspraken: de stand van zaken

25 januari 2019

We sluiten de week af met de blog 'Governance en prestatieafspraken: de stand van zaken'.

In aanloop naar het Congres Woningwet Barometer 2019 Feedback & Feedforward lichten wij iedere week een tipje van de sluier op. Deze week op de onderwerpen Governance en prestatieafspraken.

 De evaluatie van de woningwet spreekt over het landelijke confectiepak, dat lokaal knelt. Commissie‑Van Bochove doet een oproep om de lokale driehoek tussen huurder, gemeente en corporatie meer mogelijkheden te geven voor lokaal maatwerk.

 Leefbaarheid is daar een goed voorbeeld van. De commissie-Van Bochove pleit er voor om de lokale driehoek meer te laten bepalen wat tot leefbaarheid behoort en daar prestatieafspraken over te maken. In ons onderzoek de Woningwet Barometer hebben wij onderzocht in hoeverre corporaties inmiddels al afspraken hebben gemaakt over leefbaarheid. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat dit nog slechts op hoofdlijnen terugkomt in de prestatieafspraken en dat slechts weinigen hele concrete afspraken hebben gemaakt. Daar is dus nog wel wat werk aan de winkel.

 Ook op het gebied van Governance ziet Van Bochove de oplossing in de lokale driehoek. Het toezicht is voldoende geprofessionaliseerd om vanuit verdiend vertrouwen te werken in plaats vanuit gestold wantrouwen. Een vorm van horizontaal toezicht lijkt de oplossing in plaats van gestapeld toezicht in de verticale kolom. Wij onderzoeken met de Woningwet Barometer hoe ver corporaties zijn met de implementatie van de woningwet. Hoewel de basis op het gebied van Governance op orde lijkt te zijn, zien wij nog maar weinig corporaties die een vorm van een integraal Woningwet Control Framework hebben uitgewerkt. En dit zou nu juist een van de basis ingrediënten kunnen zijn voor goed horizontaal toezicht.

 

Wilt u ook graag meepraten over deze onderwerpen, geef u dan hier op voor ons Congres op 30 januari a.s. in Kasteel De Hooge Vuursche in Baarn. U kunt nog meedoen met de Woningwet Barometer tot en met 27 januari, wat u recht geeft om gratis deel te nemen aan het congres.

 

Friso de Roos RA is als interim professional en woningcorporatiespecialist werkzaam bij Vanberkel Professionals in Zoetermeer.

 

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Delen