Toename administratieve lastendruk door de Woningwet

16 januari 2019

In aanloop naar het Congres Woningwet Barometer 2019 Feedback & Feedforward lichten wij iedere week een tipje van de sluier op. Deze week het onderwerp Administratie.

Een van de meest gehoorde klachten van de implementatie van de nieuwe woningwet is de administratieve lastendruk. Uit de evaluatie van de woningwet door de Commissie Van Bochove blijkt dat de complexiteit van de regelgeving en de toegenomen regeldruk heeft geleid tot een toename van de administratieve lasten van 90 miljoen euro (bron: lastenonderzoek Sira).

 Uit ons onderzoek blijkt dat het grootste deel van de corporaties de scheiding DAEB/niet-DAEB (nog) niet volledig heeft doorgevoerd en in de P&C cyclus heeft verwerkt. De gevolgen van de hele scheiding overziend, stel ik vast dat van de 2,4 miljoen verhuureenheden van de corporaties in Nederland er slechts 150 duizend zijn ondergebracht in de niet-DAEB tak, 75 duizend omdat ze daar thuis horen en 75 duizend woningen die zijn overgeheveld vanuit de DAEB-tak. Het spreekwoord: ‘met een kanon op een mug schieten’ lijkt hier - achteraf bezien - toch aardig op van toepassing. Natuurlijk, de scheiding is er niet voor niets, en moet de incidenten uit het verleden doen voorkomen. De vraag is wel of dit niet op een andere manier had gekund, die gepaard was gegaan met minder inspanningen. En wellicht nog belangrijker… is het simpele feit dat de scheiding nu gerealiseerd is een argument om deze in stand te houden, of is er iets voor te zeggen om terug te keren naar de situatie zoals die was voor de scheiding?

 Over deze en andere vragen praten wij graag met u verder tijdens ons Congres op 30 januari in Kasteel De Hooge Vuursche in Baarn. U kunt nog meedoen met de Barometer, wat u recht geeft om gratis deel te nemen aan het congres. Aanmelden voor het Congres kan hier.

 Friso de Roos RA is als interim professional en woningcorporatiespecialist werkzaam bij Vanberkel Professionals in Zoetermeer.

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Delen