De overstap naar Interim professional “Een van mijn beste keuzes ooit!”

25 februari 2021

Blog door Anton van Tilburg RA MSc ., Interim professional bij Vanberkel Professionals.

Na twaalf jaar overheidsaccountancy maakte ik de switch naar Vanberkel Professionals om als Interim professional verder te gaan. Graag neem ik je mee in mijn besluit daartoe en waarom dit één van mijn beste keuzes ooit is geweest.

Eerste stappen
Toen ik net 22 jaar oud was, begon ik in 2008 aan mijn eerste professionele baan als assistent-accountant bij de gemeente Den Haag. Ik leerde het beroep van overheidsaccountant beter begrijpen, omdat we met een clubje ambtenaren van de gemeentelijke accountantsdienst de jaarrekening van de gemeente controleerden. Ondertussen haalde ik mijn Master-diploma en volgde ik de Post-Master Opleiding tot Registeraccountant. Als jonge ambtenaar ging ik natuurlijk ook maar wat graag naar borrels voor ‘young professionals’ en werd ik tevens penningmeester in een van de besturen.                                   

Een Caribisch avontuur
Tijdens een vakantie op Curaçao besefte ik dat ik maar wat graag op dat eiland zou willen wonen en werken! Het lijkt er immers altijd zomer en de mensen zijn bijzonder vriendelijk. Via een samenwerkingsband met de lokale overheidsaccountants van Stichting Overheidsaccountantsbureau (SOAB), kon ik in 2014 een jaar op Sint Maarten terecht waarbij ik zou gaan werken als (uitgezonden) ambtenaar. Zij zochten een leidinggevende, terwijl ik al tot de ontdekking was gekomen dat ik controleleider wilden worden. Ik ging ervoor.

Binnen een week wist ik dat ik langer zou willen blijven. Dus trad ik na dat jaar in dienst bij de stichting. Ik controleerde er jaarrekeningen van overheidsinstanties en verrichte financiële analyses op Sint Maarten en Curaçao. Na drie jaar op Sint Maarten te hebben gewoond en vervolgens drie jaar op Curaçao, ben ik in die periode registeraccount en uiteindelijk eindverantwoordelijk manager geworden. Ik gaf controleverklaringen af en had er mijn eigen klantenpakket.

Overheidsaccountancy
In die twaalf jaar heb ik ontdekt dat het vak van een overheidsaccountant een vak apart is. Het bijzondere is dat we samen met onze klanten niet alleen maar kijken ‘of de cijfertjes wel kloppen’, maar ook juist willen weten of er wel ‘gebeurt wat er behoort te gebeuren’ volgens de wetten en de principes daarachter. Het is leuk om bij ambtenaren de urgentie te voelen om gemeentelijke middelen zo goed mogelijk te besteden aan publieke doelen. Die professionele drive, die ambitie herken ik. Oplossingen bedenken voor bedrijfseconomische aandachtspunten vind ik een van de mooiste facetten van ons beroep. De waardering van klanten is vervolgens een mooie erkenning.

De overstap naar Interim professional
Toen ik eenmaal realiseerde dat ik weer dichterbij familie en vrienden -en dus in Europa- wilde wonen, wist ik ook dat ik in de overheidsaccountancy wilde blijven én het liefst een stap vooruit wilde maken in mijn carrière. Terwijl ik naar vacatures voor auditfuncties bij overheden zocht, vertelde Jonathan van Sprang, een oud-collega van mij, hoe goed hij het naar zijn zin heeft bij Vanberkel Professionals. Er werd al gauw een (open sollicitatie) gesprek geregeld. De directeuren toonden oprechte interesse in mij en ook mijn grotere ambitie voor de toekomst werd gewaardeerd. We spraken samen zo leuk over het beroep en het helpen van opdrachtgevers, dat ik dezelfde bevlogenheid proefde en merkte dat ik met gelijkgestemden sprak; registeraccountants in de overheidsaccountancy. Dit voelde voor mij als die mooie kans om verder te gaan in de overheidsaccountancy, waar ik zo op gehoopt had. Zo besloot ik vrijwel meteen om voortaan, via Vanberkel Professionals, door overheidsinstanties ingehuurd te worden als Interim professional en jaarrekeningspecialist.

Het resultaat
Ik ben tussen de lockdowns door ‘ontsnapt’ uit het Caribisch gebied en werk sinds september 2020 bij Vanberkel Professionals. Tijdens een bezoek aan een kantoor van een opdrachtgever merkte ik de cultuur te hebben gemist echter zag ik ook -door het werken aan dezelfde opdrachten- hoe bijzonder professioneel mijn collega’s op de interim opdrachten zijn. Zij hebben dezelfde gedrevenheid, die herkenbare passie voor het vak en toch ook wel perfectionistische insteek;  wat een fijne teamgenoten! Bij Vanberkel Professionals zie en spreek ik ook collega’s, die op andere opdrachten zitten. Zij zijn ervaren adviseurs en controllers en vormen voor mij daarom leuke voorbeelden van hoe ik mijzelf verder zou willen ontwikkelen.

Tegenwoordig word ik dus ingehuurd door overheidsinstanties in het lokaal bestuur (zoals provincies en gemeentes) en controleer ik jaarrekeningen. Ik word onder andere betrokken bij het controleren van de waardering van complexe posten en mag meedenken over allerlei vaktechnische vraagstukken. Omdat ik nu functies vervul op interim basis, is mijn ervaring dat de werkdruk aanzienlijk lager is dan toen ik nog als manager eindverantwoordelijk was voor meerdere opdrachten (met beperkte budgetten). Daar komt bij dat het werk praktisch hetzelfde is; het gaat immers om het controleren van jaarrekeningen of het uitvoeren van andersoortige financial audits bij overheidsinstanties. Mijn work-life balance (of liever ‘work-love-laugh balance’) is zo fantastisch dat ik laatst realiseerde dat dit mijn béste professionele baan óóit is. De tijd die ik nu extra over houd ga ik gebruiken om mijn verdere ambities te realiseren, waaronder het oppakken van een nieuwe studie.

Nieuwsgierig geworden?
Herken jij jezelf hierin als overheidsaccountant en overweeg jij ook een dergelijke stap? Neem gerust contact op met Anton van Tilburg via: a.vantilburg@vbrpofs.nl als je meer wil weten over het werken als Interim professional. Of wil je direct praten over de mogelijkheden bij onze organisatie? Neem in dat geval contact op met Darah Van Der Plas-McGurn, MSc via: 06-22911509 of mail naar: d.vanderplas@vbprofs.nl 

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Delen