Interview met Anton van Tilburg

17 maart 2021

Iedere maand nemen we een kijkje achter het gezicht van een Interim Professional. Deze keer een interview met Anton van Tilburg, sinds september 2020 in dienst bij Vanberkel Professionals.

Naam: Anton van Tilburg RA MSc.

Leeftijd: 34 jaar

Huidige functie: Financial auditor
Project:
Jaarrekeningcontrole bij een van de grootste gemeentes van NL

Waarom Vanberkel Professionals?

“Ooit ben ik mijn professionele loopbaan in de overheidsaccountancy begonnen als assistent-accountant bij de gemeente Den Haag. Vervolgens werkte ik zo’n zes jaar op Sint Maarten en Curaçao met de lokale overheidsaccountants van Stichting Overheidsaccountantsbureau (SOAB). Uiteindelijk ben ik daar registeraccountant en eindverantwoordelijk manager geworden, gaf ik controleverklaringen af en had ik mijn eigen klantenpakket. Na mijn Caribisch avontuur wilde ik terugkeren om familie en vrienden weer vaker te kunnen zien én wilde ik graag een carrièrestap maken.

Op aanraden van Jonathan van Sprang (een oud-collega van mij) voerde ik een gesprek met de directeuren van Vanberkel Professionals. Ik ontdekte hier de mooie kans om verder te gaan in de overheidsaccountancy. Nu ben ik sinds september 2020 werkzaam als interim professional en huren overheidsinstanties mij in als jaarrekeningspecialist.”

Als er op een verjaardag naar jouw werkgever gevraagd wordt, wat zou je dan vertellen?

“Vaak omschrijf ik de organisatie als een detacheringsbureau. Dat past het beste bij de belevenis van mensen die niet voor de overheid werken. Waarschijnlijk zou ik ook zeggen dat ik nu minder (over)werk én meer -tevens financiële- waardering ontvang dan in mijn vorige baan. Omdat mijn omgeving weet hoeveel tijd ik besteedde aan mijn vorige baan en aan dit (geweldige!) vak, zijn zij -met deze ontwikkeling- ontzettend blij voor mij.”

Hoe draagt Vanberkel bij aan jouw persoonlijke ambities?

“Ik realiseerde mij laatst dat de klus die ik nu doe, het gevolg is van een knap staaltje teamwork.

Toen ik bij Vanberkel Professionals ging werken regelde Resource manager Annemiek Middeldorp een kennismaking met de andere Resource- en Business managers. Een gesprek over mijn eerdere ervaringen en toekomstige ambities zorgde ervoor dat Resource manager Pim van Loon mij in beeld bracht bij een aantal interessante opdrachtgevers en dito opdrachten. Ondertussen gaf een interne training over intakegesprekken (verzorgd door Resource managers Buket Mersin en Darah Van der Plas-McGurn) mij nieuwe inzichten over het voeren van gesprekken met potentiële opdrachtgevers. Directeur Ismael El Barzouhi pakte mijn CV deskundig aan, gaf concrete tips en bracht mij tevens in contact met twee collega’s die de (mogelijk toekomstige) opdrachtgever al kenden. Een gesprek van twintig minuten bleek vervolgens genoeg om de klant te overtuigen.

Het resultaat: op dit moment wordt mijn inzet bij een van de grootste gemeentes van Nederland erg gewaardeerd. Als registeraccountant controleer ik de jaarrekening; één van mijn specialismes. Ik controleer complexe posten en word gevraagd om mee te denken over vaktechnische vraagstukken. Omdat de samenwerking niet alleen binnen het team goed is maar deze met de andere afdelingen ook professioneel en prettig verloopt, heb ik het enorm naar mijn zin.”

 Wat betekent de slogan ‘Samenwerken aan ambities’ voor jou?

“Het samenwerken aan ambities zie ik op drie manieren terug, die ook met elkaar samenhangen:

  1. Ambities van de klant (dat wij toegevoegde waarde leveren door het helpen realiseren van de doelen van onze klanten);
  2. Ambities van ons als organisatie (de #1 leverancier van financials in de publieke sector zijn);
  3. Werken aan mijn persoonlijke ambities.

Voor mijzelf geldt dat ik de urgentie en ambitie van onze klanten - om gemeentelijke middelen zo goed mogelijk te besteden aan publieke doelen - herken. Dat is ook mijn intrinsieke motivatie. Oplossingen bedenken voor bedrijfseconomische aandachtspunten vind ik daarom een van de mooiste facetten van ons beroep. Dat we als gevolg daarvan vervolgens de overheid helpen in het omgaan met publieke middelen, is voor mij een mooi resultaat.”

Wie inspireert jou?

“Voor mij is Jezus mijn grootste inspiratie (en meer dan dat). In mijn werk als registeraccountant is integer zijn zeer belangrijk. We mogen de waarheid geen geweld aandoen en daarom helpen we opdrachtgevers dus om cijfers, teksten en feiten op de juiste manier te verantwoorden. Al sinds de universiteit heb ik bedrijfsethiek interessant gevonden en de tips die we laatst kregen tijdens een integriteitstraining, probeer ik dus ook toe te passen.

Als het gaat om mijn collega’s zie ik zeer ervaren en deskundige adviseurs en controllers; goede voorbeelden van hoe ik mijzelf verder zou willen ontwikkelen. Van hen kan ik veel leren. Ik vind het bijvoorbeeld indrukwekkend om te zien hoe Ismael El Barzouhi en Arthur Izeboud in klantgesprekken vriendelijkheid met autoriteit weten te combineren.”

Waar kunnen we jou voor wakker maken?

“Om te helpen in een noodgeval. Toen ik op Sint Maarten woonde is dat ook een paar keer gebeurd. Vrienden van mij strandden aan de andere kant van het eiland. Hen veilig thuisbrengen doe ik dan met plezier.”

Kantoorhumor?

“Toen ik als jonge ambtenaar bij de gemeente Den Haag werkte leerde ik dat een ‘geintjûh’ op zijn tijd kon. Kantoorhumor gaat niet verder dan elkaar gewoon af en toe een beetje plagen. Bij Vanberkel Professionals op kantoor is dat ook het geval, merkte ik laatst nog. We kunnen hartelijk om én mét elkaar lachen.”

Wat is jouw tip aan Vanberkel Professionals?

“Eigenlijk zijn we nog te bescheiden. Van tevoren wist ik niet dat het zó prettig samenwerken is met onze klanten op opdrachten. We zouden (naar andere registeraccountants) nog meer kunnen uitstralen hoe fantastisch het is om te werken bij ons.”

 

Lijfspreuk?
Kritisch zijn kan ook op een prettige manier.’ Als registeraccountant ben ik bewust dat -omdat we vaak verbeterpunten aankaarten- het juist belangrijk is om te benadrukken wat wél goed gaat.

 

Nieuwsgierig geworden naar een baan bij Vanberkel Professionals?
Neem in dat geval contact op met Darah Van Der Plas-McGurn, MSc via: 06-22911509 of mail naar: d.vanderplas@vbprofs.nl 

 

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Delen