Who cares? NL Cares… gelukkig maar

21 mei 2021

VanBerkel professionals is sinds 3 oktober 2018 aangesloten bij de goede doelen organisatie NL Cares. NL Cares gelooft dat ze de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd het hoofd kunnen bieden, als iedereen zijn steentje bijdraagt. Daarom is NL Cares op een missie om mensen en bedrijven in staat te stellen en te inspireren om hun tijd, vaardigheden en middelen in te zetten bij het aangaan van de grote uitdagingen van deze tijd. Een van de manieren om dit te doen is om vrijwilligers te verbinden aan mensen die hulp kunnen gebruiken door flexibele vrijwilligers activiteiten. Je helpt waar nodig, maar wel wanneer het jou als vrijwilliger uitkomt. De vrijwilligersactiviteiten lopen uiteen van wandelen met ouderen, helpen bij de voedselbank, het geven van taalles aan migranten of het opruimen van zwerfafval in bossen. Bedrijven kunnen zich bij NL Cares als partner aansluiten om hun missie te ondersteunen. Zo kun je invulling geven aan het CSR (Cororate Social Responsibility) beleid en de werknemers de optie bieden om zonder contract/verplichting iets te doen voor een ander die dit nodig heeft.

Via de website van NL Cares kun je je inschrijven voor de activiteit die jou het meest aanspreekt. Op het moment dat ik wil inschrijven is het niet mogelijk om naar een locatie te gaan dus schrijf ik mij allereerst in voor de activiteit ‘schrijf een kaartje aan ouderen in een verpleeg- of verzorgingstehuis.’ De bewoners van deze huizen kunnen vanwege de lockdown op dit moment vrijwel geen bezoek krijgen. Eerst weet ik niet goed wat ik moet schrijven maar uiteindelijk ga ik aan de slag met een pen en een liniaal en zet ik naast wat tekst ook een sudoku op de kaart. Naast het schrijven van kaarten verzorgde ik ook mijn aanmelding voor de activiteit ‘bakken voor ouderen’ en heb ik het verzorgingshuis Schoorwijck in Voorburg een bezoekje gebracht om wat lekkers voor bij de koffie af te geven.

Naarmate de maatregelen werden versoepeld kon ik mij ook inschrijven voor activiteiten op locatie. Zo besloot ik te gaan helpen bij een kringloopwinkel in Amsterdam Noord. Deze organisatie draagt bij aan de verlengingsduur van goederen maar biedt ook werkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Eenmaal daar aangekomen word ik goed ontvangen en wordt mij verteld wat mij te doen staat. Ik mag de spullen die binnengekomen zijn uitzoeken op wat kan er verkocht kan worden (en wat niet). Hier heb ik met verbazing gekeken naar de hoeveelheid spullen, iedereen is blijkbaar aan het opruimen geslagen. Volle vrachtwagens rijden af en aan! Van schoenen en verkleedkleding tot aan complete serviezen en barbiehuizen. Wanneer ik mij voor nieuwe activiteiten wil inschrijven op de NL Cares website zie ik steeds dat het maximaal aantal aanmeldingen bij de voedselbank alweer bereikt zijn. Nog meer reden om daar ook een keer de handen uit de mouwen te gaan steken. Ik ben wel nieuwsgierig geworden. Uiteindelijk lukt het om mij aan te melden en mag ik voedselpakketten inpakken. Bij aankomst word ik hartelijk ontvangen door mijn begeleider van die dag en sta ik perplex over de hoeveelheid vrijwilligers die bij de Voedselbank hun steentje bijdragen aan het helpen van anderen.

Bij iedere activiteit valt het mij op dat de medewerkers -die meestal ook vrijwilligers zijn- zo blij en dankbaar zijn dat je er bent. Ze zijn behulpzaam, willen met liefde en geduld al je vragen over hun organisatie beantwoorden, zijn trots dat ze onderdeel van de organisatie zijn en geven je gelijk het gevoel dat je erbij hoort. Alle medewerkers en vrijwilligers wil ik dan ook dolgraag in het zonnetje zetten. Wees trots op wat je doet, blijf jezelf. Julie geven de medemens een glimlach op het gezicht!

Iedere keer dat ik mij vrijwillig heb ingezet voor NL Cares ging ik zonder enig gevoel van verplichting richting de activiteit. En wat nam ik mee terug naar huis? Een verhaal én een voldaan en goed gevoel. Mijn punt is: het zou voor iederéén goed zijn om eens wat vaker iets voor iemand anders te doen die dit nodig heeft.”

Mocht je geïnteresseerd zijn in wat NL Cares nog meer doet en zou je je ook wel eens willen inzetten voor een ander, kijk dan op hun website: www.nlcares.nl.

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Delen