Blog: Herverdeling gemeentefonds

20 oktober 2021

Herverdeling gemeentefonds net zo complex als taart snijden

"Wat is er nu complex aan taart snijden? Je snijdt de taart in gelijke stukken en dan zou iedereen tevreden moeten zijn. Wetenschapper Ian Stewart laat in zijn boek 'How to cut a cake' zien dat dat toch wat ingewikkelder is. Want wat is een even groot stuk? Is dat in gewicht of omvang en wat doe je met die kers, chocolade en marsepein? Aan de hand van dit voorbeeld discussieert hij onder andere over solidariteit. Tussen wie? En waarover gaat die solidariteit?

Dat dit ook écht een serieus een wetenschappelijk dilemma is blijkt wel uit het artikel dat wiskundigen Stevan Brams, Michael Jones en Christian Klamler in Notices of the American Mathematical Society publiceerden: Better Ways to cut a cake. Zij meenden dé methode gevonden te hebben om cake aan te snijden. De zogenaamde surplus-methode. Ieder stuk krijgt een 'waarde' en op basis van gelijke waarden verdelen we de cake.

Vervang taart of cake door 'gemeentefonds' en het valt gelijk op hoe relevant dit onderwerp óók voor gemeenten is. Eerder dit jaar publiceerde het Ministerie van Binnenlandse zaken de nieuwe verdeling van het gemeentefonds. Die laat nogal wat verschuivingen zien. Het gemeentefonds is de op één na grootste begroting van het Rijk met 31 miljard euro. Dat bedrag wordt verdeeld over 352 gemeenten. Gemeenten zijn voor meer dan 50% afhankelijk van deze uitkering voor hun inkomsten. Een nieuwe verdeling betekent dat sommige gemeenten er op achteruit en andere gemeenten erop vooruit gaan. Maar hoe komt dat dan? Welke factoren veroorzaken de voor- of achteruitgang in uitkering? Welke principes zitten er achter die nieuwe verdeling? En is dat terecht? Veel gemeenten weten niet precies hoe het zit, bleek recent uit een bijeenkomst van de FAMO."

Peter Verheij,
Associate Partner Vanberkel Professionals.

Voor meer informatie en advies
Wilt u er achter komen hoe het zit?
Of meer kennis vergaren over de werking van het Gemeentefonds en deze herverdeling? Vanberkel Professionals Associate Partner Peter Verheij RA Msc , tevens lid van de Raad voor het Openbaar Bestuur, zocht het al voor meerdere gemeenten uit. Hij analyseert wat deze herverdeling voor uw gemeente betekent en adviseert u graag over uw reactie in de aankomende VNG consultatie. Interesse? Neem contact op door een mail te sturen naar: p.verheij@vbprofs.nl of te bellen op: +316 23 97 57 19

Meer over Peter Verheij: Peter is expert op het gebied van Gemeentefinanciën en financiële verhoudingen met Decentrale Overheden.
Peter is ruim 10 jaar wethouder geweest, was portefeuillehouder Financiën van een grote regionale samenwerking, jarenlang vicevoorzitter van de VNG commissie Financiën, voorzitter van een belastingkantoor en was betrokken bij de Commissie Vernieuwing BBV. Peter is lid van de Raad voor het Openbaar Bestuur en tevens docent aan Universiteit Nyenrode.

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Delen