Data analyse als manier om in control over je data te zijn. Welke methode kun je wanneer gebruiken?
Ooit werd een wetenschappelijk artikel van mij, over Bayesiaanse statistiek bij de controle van een Shared Services Center, geweigerd. De referee beweerde (ik vertaal losjes) dat "accountantskantoren steeds meer overstappen op data-analyse waardoor steekproeven op den duur overbodig worden”.
Dat is echt onzin.
Steekproeven gebruik je als de norm waartegen je toetst niet digitaal (betrouwbaar, juist, volledig) beschikbaar is en je niet in staat bent om een norm te maken uit andere gegevens. Alleen dan.
Maar wanneer is data-analyse dan toepasbaar? Welke verschillende soorten fouten kun je met data-analyse opsporen (en welke niet?). In 2015 heb ik het begrip Geauzomofo gemunt voor het geautomatiseerd zoeken naar mogelijke fouten om in control te zijn over de betrouwbaarheid en integriteit van data. Zolang maar duidelijk is dat fouten (af-)vangen nog niet hetzelfde is als zekerheid geven over de kwaliteit.
Zou u zich vlak voor het opstijgen op uw gemak voelen als de piloot zou zeggen dat hij of zij gisteren tijdens een proefvlucht met hetzelfde toestel heel veel fouten heeft ontdekt die allemaal gerepareerd zijn?
Als medeauteur van de NBA Handreiking 1141 “Data Analyse bij de controle” heb ik met mede-experts van verschillende accountantskantoren en -diensten gezocht naar het antwoord op de vraag of en hoe je nu assurance uit data analyse kunt afleiden. Vooralsnog is de conclusie: dat valt bar tegen. Ik vind dat gecontroleerden zelf in het kader van hun Control Framework data-analyse moeten gaan uitvoeren, zodat accountants daar dan op kunnen steunen bij de reductie van hun controle-inspanningen.
Maar, wat is data-analyse nu precies? Welke methoden zijn er en wanneer en onder welke aannames en voorwaarden is welke methode bruikbaar? In mijn sessie doen wij een poging om orde te scheppen in de chaos van verschillende methoden en technieken die achter het begrip data-analyse schuil gaan.
Voor meer informatie over het seminar Perspectief in Public Finance en aanmelding: https://lnkd.in/ebzFk-w Graag tot ziens op 14 oktober, er is nog plaats!
Paul van Batenburg
Paul adviseert accountants, fiscalisten en hun cliënten over het gebruik van statistiek en data analyse. Van 1986 tot 2021 werkte Paul bij een Big4. Hij werd aan boord gehaald om de statistische onderbouwing van controles naar een hoger niveau te tillen. In de periode daarvoor heeft hij les gegeven in statistiek aan de Erasmus Universiteit, de RU Leiden en de Universiteit van Amsterdam. Van 1998 tot 2008 was Paul tevens Honorary Professor in Auditing aan de Warwick Business School in Coventry. Ook is hij gedurende 20 jaren parttime docent Methoden & Technieken aan de Nyenrode Business Universiteit geweest. Tegenwoordig geeft Paul gastcolleges in Breukelen, Maastricht, Rotterdam en Tilburg.
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.