PIPF - Blog Julia Bless

22 april 2022

Creativiteit is onmisbaar voor toekomstbestendigheid

Beelden spreken vaak meer tot de verbeelding dan woorden en vandaar dat we deze blog beginnen met een filmpje over de wereldberoemde honingdas ‘Stoffer’ uit Zuid-Afrika. Stoffer is beroemd en berucht vanwege zijn creativiteit om zich uit de meest onmogelijk situaties te bevrijden wat tot vermakelijke taferelen leidt. De honingdas is een grote marterachtige uit de woestijnen, savannen en bossen van Afrika en Azië. Deze beesten zijn overigens ook nergens bang voor.
Ze hebben een reputatie dat ze giftige slangen of zelfs volwassen leeuwen aanvallen.
https://youtu.be/c36UNSoJenI

undefined

Het dierenrijk is een fantastische inspiratiebron om voorbeelden te vinden van samenwerken en toekomstbestendigheid.

Darwin zei het al:
'It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most
adaptable to change, that lives within the means available and works co-operatively against common threats.

Het staat buiten kijf dat creativiteit bij het vinden van oplossingen een absolute noodzaak is, maar stress staat vaak in de weg. Stress blokkeert je vermogen om helder en in mogelijkheden te denken. Onder relaxte omstandigheden met een lekker kopje koffie en wat lekkers erbij, of misschien wel een ‘Irish coffee’, is het gemakkelijker in een creatieve mindset te komen dan wanneer je met een deadline -laat na een dag hard werken- binnen korte tijd een rapport moet opleveren waar je toekomst van af hangt.

Toch zijn er beproefde methoden en technieken om ook in die situaties jezelf of je team in een constructief creatieve mindset te brengen die bijdraagt aan de optimale oplossing voor dat moment. Je houdt als het ware je primaire mindset voor de gek.

Volgens het World Economic Forum is een van de belangrijkste competenties van de toekomst: het vermogen om creatief te zijn. ‘The quality of Randomness’ noemen zij het. Met andere woorden: het vermogen om nieuwe ideeën te genereren, nieuwe oplossingen te vinden voor bestaande problemen en nieuwe producten te ontwikkelen. Artificial Intelligence gaat een grote impact hebben op ons werkende leven. Creativity, Innovation, Creative Problem Solving en People Management worden daarom steeds belangrijker omdat een computer hier (nog) niet toe in staat is. Deze sessie geeft je een stevige basiskennis om je brein creatiever, innovatiever en probleemoplossend te maken met als basis het Creative Problem Solving Model:

undefined

 

Tot slot:
We begonnen deze blog met Stoffer de Honingdas en we eindigen ook met hem. Als we iets van hem kunnen leren is dat creativiteit en inventiviteit hem ver gebracht hebben. Misschien is hij wel de inspiratiebron geweest van het CPS modelJ.

Julia Bless en Arthur Izeboud

Bijwonen van het seminar Perspectief in Public Finance – 16 juni 2022
Enthousiast geworden over het onderwerp en wil je deelnemen aan het seminar?
Jij kunt Julia Bless zien schitteren tijdens ons seminar Perspectief in Public Finance 2022!

Ga naar event.vbprofs.nl. Inschrijven kan tot en met 15 mei 2022, er is plaats voor 250 deelnemers. Aanmelden doe je eenvoudig HIER.

Seminar Perspectief in Public Finance: ‘Samenwerken aan toekomstbestendigheid’
Hoe blijft de zorg betaalbaar en toegankelijk voor iedereen? Wat kunnen we doen tegen klimaatverandering? Hoe zetten we afval om in waardevolle grondstoffen? Hoe blijven we dreigingen tegen onze veiligheid voor? Dit zijn enkele vragen die de overheid aan innovatieve ondernemers en kennisinstellingen stelt voor een toekomstbestendig Nederland. Dit – en veel meer – komt ter sprake tijdens het seminar.

Keynote-spreker, professor Erik Scherder trakteert ons op een inspirerende plenaire speech over de toekomstbestendigheid van ons brein. Ook zijn wij bijzonder trots op de volgende onderwerpen en (academische) sprekers in het programma:

 • Over de toekomstbestendigheid van de Publieke Sector: De burger centraal -
  drs. Paul Hofstra RO CIA.
 • Wat kunnen we leren van de grote integriteitsschendingen binnen de context van organisaties? Voorbeelden zoals The Voice, de landsadvocaat en de toeslagenaffaire leren dat voorkomen beter is dan genezen  -  Prof. Dr. Rob van Eijbergen.
 • De toekomstbestendige Internal Audit Professional in de publieke sector - 
  Anneke van Zanen RA.
 • Toekomstbestendigheid van ons brein  -  Erik Scherder.
 • Creativiteit als motor voor toekomstbestendigheid -  Julia Bless
 • Public control(ler) in een veranderlijke wereld: een contradictio in terminis? - 
  dr. Tjerk Budding.
 • Positieve Psychologie als gereedschap naar toekomstbestendigheid  - 
  Sofie Vanlerberghe.
 • In control zijn op sociale veiligheid en integriteit, lukt dat? -  Mr. drs  Elmira Nijhuis
 • Het toekomstbestendige internal Control Framework  -  René s’Jacob RA.
 • Verbindend communiceren als antwoord op toekomstbestendigheid in een volatiele, onzekere, complexe en ondoorzichtige wereld -  Carole Beelen.

 

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Delen