22 augustus 2022

Moby Khan - Blog

“Ik help mensen graag en ik vind het leuk om de mensen die extra zorg nodig hebben, een glimlach te bezorgen." Moby Khan organiseerde als vrijwilliger in haar periode van beschikbaarheid een Valentijnsdiner en disco bij een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking.

Vanberkel Professionals is sinds 3 oktober 2018 aangesloten bij goededoelenorganisatie NL Cares. Naast interne werkzaamheden kunnen medewerkers in de beschikbaarheid zich ook inzetten als vrijwilliger voor NL Cares. Moby Khan, Interim Professional bij Vanberkel Professionals, organiseerde als vrijwilliger in haar periode van beschikbaarheid een Valentijnsdiner en disco bij een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Lees hier alles over in haar blog.

Moby Khan: “Ik help mensen graag en ik vind het leuk om de mensen die extra zorg nodig hebben, een glimlach te bezorgen. Vrijwilligerswerk zorgt voor voldoening en geeft je positieve energie. Ik deel graag mijn ervaring als vrijwilliger bij NL Cares en hoop anderen hiermee te inspireren hetzelfde te doen wanneer zij in afwachting zijn van een nieuwe opdracht.

Via Vanberkel Professionals partnerpagina op https://nlcares.nl/nl/ schreef ik mij in voor het helpen bij de organisatie van een Valentijnsdiner en disco voor mensen met een licht verstandelijk beperking (LVB). Op een zonnige zondag was het zover en liep ik met veel zin naar ‘Haagse Bluf’, de locatie waarop er gegeten en gefeest zou gaan worden. Hier verblijven  de bewoners als zij niet aan het werk zijn. Ik werd hartelijk welkom geheten door de begeleiders van de Haagse Bluf. Bij iedere activiteit is een team aanwezig bestaande uit lieve mensen van de planning en uitvoering en is tevens een gedragskundige aanwezig (ter observatie van het gedrag en ontwikkeling van hun cliënten).

In de keuken mocht ik een kookmutsje in ontvangst nemen en trof ik een leuke gesprekspartner; Truus. Samen kregen wij het voor elkaar om voor 50 mensen een warme maaltijd te bereiden. Wat stond er op het menu? Pasta, smeersels met stokbrood, een heerlijke salade en een Valentijnstoetje. Als de liefde iets tastbaars was, dan was het wel het dessert. Het paste goed binnen het thema. Truus vertelt dat haar zoon werkzaam is als begeleider en dat zij hem af en toe komt helpen bij grote evenementen. We hebben gezellig gekletst, de boodschappen uitgepakt, de maaltijd verzorgd en geserveerd aan de bewoners en het team van de Haagse Bluf.

undefined
Tijdens alle voorbereidingen lopen de emoties bij de cliënten soms wat op. Nenske, gedragsdeskundige, legt uit dat hun gedrag vergelijkbaar is met dat van kinderen. Sommigen huilen omdat het te druk is, anderen blijven aandringen om mee te helpen of never ending vragen stellen. Onschuldig natuurlijk, het vergt wat geduld. De doelgroep zit slechts verlegen om aandacht en zij vinden mij -het nieuwe gezicht- erg interessant. Zo word ik geïntroduceerd aan iemands vriendin, wil een ander me helpen in de keuken met brood snijden en wil een ander assisteren met serveren. Dan word ik weer gevraagd mee te komen omdat een client graag haar kamer wil laten zien.

Er volgde een heerlijk en gezellig diner waarbij iedereen elkaar hielp waar nodig. Mooi om te zien hoe er ook onderling voor elkaar gezorgd wordt. En wat zagen ze er allemaal mooi uit voor de Valentijnsdisco! Het mooiste is de sfeer, de betrokkenheid en de behoefte aan sociale contacten. Je ziet meteen terug wat deze positieve energie doet en betekent voor de doelgroep. Zij zijn oprecht gelukkig en kunnen hun blijdschap dan ook uitstekend tonen. Ze gaan lekker los, voelen zich vrij en blij. Nenske vertelt dat ze bij dit soort evenementen vaak ziet dat de cliënten vooruitgang boeken, maar helaas is er soms ook sprake van achtergang. De betrokken teamleden schoven aan bij het diner en deden enthousiast mee met de disco. Ook zij blijken toe te zijn aan een stukje positiviteit. De persoonlijke gesprekken met de begeleiders laten zien dat zij, ondanks hun eigen problemen, toch áltijd weer de energie opbrengen om voor de ander klaar te staan. Dat vond ik heel sterk.

undefined

Ik leerde veel van de cliënten en het team; wat een interessante groep om te begeleiden en om mee (samen) te werken. Ik had eerlijk gezegd nooit eerder écht contact gemaakt met de doelgroep LVB. Ik vond het dan ook een persoonlijke uitdaging om met een andere (en tevens multiculturele) doelgroep te werken. Het werken met mensen met een LVB is niet makkelijk en kost energie, maar geeft tegelijkertijd veel voldoening. Je bent er voor elkaar omdat je mens bent, dat maakt de wereld mooi. Herinneringen neem je mee voor altijd, creëer mooie momenten voor jezelf…..en voor anderen.”

Jij kunt ook een steentje bijdragen. Mocht je geïnteresseerd zijn in wat NL Cares nog meer doet en zou je je ook wel eens willen inzetten voor een ander, kijk dan op hun website: www.nlcares.nl

Meer over NL Cares
NL Cares gelooft dat ze de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd het hoofd kunnen bieden, als iedereen zijn steentje bijdraagt. Daarom is NL Cares op een missie om mensen en bedrijven in staat te stellen en te inspireren om hun tijd, vaardigheden en middelen in te zetten bij het aangaan van de grote uitdagingen van deze tijd. Een van de manieren om dit te doen is om vrijwilligers te verbinden aan mensen die hulp kunnen gebruiken door flexibele vrijwilligers activiteiten. Je helpt waar nodig, maar wel wanneer het jou als vrijwilliger uitkomt. De vrijwilligersactiviteiten lopen uiteen van wandelen met ouderen, helpen bij de voedselbank, het geven van taalles aan migranten of het opruimen van zwerfafval in bossen. Bedrijven kunnen zich bij NL Cares als partner aansluiten om hun missie te ondersteunen. Zo kun je invulling geven aan het CSR (Cororate Social Responsibility) beleid en de werknemers de optie bieden om zonder contract/verplichting iets te doen voor een ander die dit nodig heeft.

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Deel via