28 februari 2022

Social Return on Investment

Vanberkel Professionals en de Auditdienst Rijk werken samen aan Social Return On Investment.

Vier jaar geleden is voor het Rijk het nieuwe Social Return On Investment-beleid (SROI) in werking getreden. Deze aanpak biedt meer ruimte voor maatwerk. Er is sinds 2018 al een aantal succesvolle projecten opgestart, onder meer door Vanberkel Professionals; financieel en juridisch specialist voor interim- en adviesopdrachten binnen de brede publieke sector. Zij werkt onder andere samen met de Auditdienst Rijk (ADR) en biedt mensen met autisme de mogelijkheid zich te ontwikkelen op het gebied van data en ICT. Het partnership vindt aansluiting bij de sociaal-maatschappelijke opgave en de behoefte aan data-ondersteuning vanuit de sector IT Audit binnen de ADR. De zoektocht naar een collega met een afstand tot de arbeidsmarkt en affiniteit met ICT leidde naar Rutger (24 jaar) uit Reeuwijk.

Rutger heeft VMBO-T op de middelbare school afgerond en is daarna begonnen aan de opleiding Elektrotechniek. Al snel kwam hij erachter dat de opleiding niet aansloot op zijn wensen, waarna hij de opleiding web- en applicatie development is gaan volgen. Gedurende zijn stageperiode heeft hij het orderproces geautomatiseerd in MS Visual Basic, waardoor het proces, dat normaliter anderhalf tot twee weken tijd in beslag neemt, in één werkdag gedaan kon worden. Het studeren daarentegen, door zijn autisme met diagnose PDD NOS, was lastig voor Rutger. Via zijn opleiding is hij in contact gebracht met het REA college. Zij hebben Rutger, in samenwerking met Heliomare, aan een leerwerkplek geholpen. Via die weg is Rutger sinds 15 juni 2021 door Vanberkel Professionals te werk gesteld bij de Auditdienst Rijk (ADR); onderdeel van het ministerie van Financiën.

De afdeling waar Rutger werkzaam is controleert de Belastingdienst. Het team voert data-analyse uit op de gegevens van de Belastingdienst en controleert of het proces van gegevensverwerking goed verloopt. Rutger ondersteunt de afdeling bij het onderhouden en verbeteren van programmatuur die samenvattingen maakt en dwarsverbanden controleert. Dit werk bevalt Rutger prima. De leerwerkplek helpt Rutger al werkende te leren. Hierbij krijgt hij goede ondersteuning van Crist-Jan Doedens;

Crist-Jan: “Ik vind het heel erg leuk om mensen te laten groeien en hen daarin te begeleiden. Deze leerwerkovereenkomst gaat overigens verder dan alleen leren en werken. Het geeft Rutger namelijk ook structuur in zijn dag; hij leert welke tijden hij moet slapen, eten en om zich naast het werk te ontspannen. We bellen vier keer per dag met elkaar. Op die manier kan hij zijn vragen stellen en kan ik het werk monitoren en tussentijds uitleggen.”

Door Covid-19 werken beide mannen thuis, wat het moeilijker maakt om Rutger adequaat te begeleiden. Rutger vult aan: “Ja, ik ben niet iemand die snel om hulp vraagt. De afstand en de omgeving vormen dan een uitdaging. Zo ben ik momenteel mijn slaapkamer opnieuw aan het indelen zodat ik écht een slaapplek en een werk/entertainment plek heb.” Rutger speelt graag online bordspellen en heeft een online metgezellengroep, verspreid over Amerika, Canada, Frankrijk, Italië, Duitsland en Polen. Hierdoor leert hij, al spelende, de Engelse taal. Daarnaast geeft Rutger huiswerkbegeleiding aan een HAVO student die moeite heeft met wiskunde. Rutger is bovengemiddeld goed in dit vak. 

Crist-Jan: “Rutger zou graag sneller leren maar opereert in een complexe omgeving. Hij heeft geen passende opleidingen gevolgd, maar door zijn affiniteit pakt hij dit toch op en is hij van toegevoegde waarde voor de afdeling.” Crist-Jan hoopt dat op termijn de mogelijkheid ontstaat om hem een aantal opleidingen te laten volgen, zoals een cursus SAS-programmeren. Rutger heeft tijdens zijn IT opleiding geleerd om zaken zelf op te zoeken. Dit helpt hem binnen de ADR, waar hij in het diepe is gegooid, zijn weg te vinden. Rutger: “Toch zou een opleiding wel fijn zijn”.

Vanuit Vanberkel Professionals is Jojanneke van der Meer verantwoordelijk voor Social Return On Investment (SROI). Zij vertelt: “Wij vinden het vanuit Vanberkel Professionals erg belangrijk om bij te dragen aan inclusie. Door kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden naar werk kunnen wij écht sociale impact maken. Wij hebben reeds twee keer eerder in samenwerking met Heliomare begeleiding geboden bij een leerwerktraject. Vanuit Vanberkel Professionals bieden we intensieve begeleiding op HR- en inhoudelijk vlak, om de kansen van de kandidaat op de arbeidsmarkt te vergroten. Heliomare zorgt, middels de inzet van een jobcoach, ook voor begeleiding van de kandidaat op opdracht. De ADR regelt op haar beurt alle formaliteiten en faciliteert op de werkvloer. Kortom; een intensieve samenwerking waar best wat partijen mee gemoeid zijn. Wij hopen dat Rutger door deze leerwerkovereenkomst zijn draai gaat vinden en zich verder kan ontwikkelen. Het zou heel mooi zijn als hij door deze ervaring een vaste aanstelling zou kunnen krijgen bij de ADR.” Rutger reageert: “Dat zou ik inderdaad héél fijn vinden!”

Jojanneke besluit: “Vanuit deze aanpak gaat Vanberkel Professionals ook elders proactief gesprekken voeren met opdrachtgevers. Hoe mooi zou het zijn als we deze leer(werk)lijn op veel meer plaatsen kunnen doorzetten?”

“Werken aan de toekomst van Nederland”. De ADR en Vanberkel Professionals benutten de SROI verplichting en werkt daarmee aan de toekomstperspectieven van mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt door ze kennis te laten maken met het mooie ADR vakgebied”.

________________________________________________________________________________

Over Vanberkel Professionals
Vanberkel Professionals, financieel en juridisch specialist in interim- en adviesopdrachten, ontstond in 2007 vanuit de ambitie om met financiële dienstverlening de brede publieke sector een oplossing op maat te bieden. Inmiddels is Vanberkel Professionals uitgegroeid tot een organisatie met 140 medewerkers in vaste dienst en circa 150 medewerkers flexibel personeel welke door Vanberkel Professionals ingezet worden bij haar opdrachtgevers. Samen bedienen zij de Rijksoverheid, Lokaal bestuur, woningcorporaties en semipublieke instellingen met een scala aan financiële diensten, onder meer op het gebied van Risicomanagement & Governance, Business Control en Bedrijfsvoering, Audit, Data, Verbijzonderde Interne Controle, Subsidies, Rechtmatigheidsverantwoording, Training, Juridisch en Financieel Advies. Vanberkel Professionals staat bekend als een persoonlijke, betrokken, betrouwbare en deskundige partner en bovendien een flexibele en enthousiaste werkgever waar medewerkers zich thuis voelen. 

Voor meer informatie: www.vbprofs.nl

________________________________________________________________________________

Media Contact
Marysol van ’t Hoog
Manager Marketing & Communicatie
T  +31 (6) 220 40 476
E  m.vanthoog@vbprofs.nl
www.vbprofs.nl

Nummer KvK: 27337839
https://www.vbprofs.nl/disclaimer

 
Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Deel via