4 juli 2022

Femke Lind - Blog

"Consultancy - leveren we maatwerk of hebben we ook producten op de plank liggen?"

Femke Lind: "Dat vroeg ik mij af toen de overstap maakte van rijksambtenaar naar consultant. In vorige functies had ik geregeld met adviseurs te maken. Voor weerbarstige vraagstukken maakten we meestal gebruik van adviesbureaus, waar we zelf onvoldoende capaciteit voor hadden. Mijn ervaring destijds was dat die consultants best veel -zo op het oog- standaardproducten op de plank hadden liggen, die ze snel en effectief wisten in te zetten. De modellen, plannen van aanpak en prachtige PowerPoint presentaties vlogen je om de oren. In de praktijk blijkt consultancy een combinatie te zijn van goede producten, aangevuld met veel ervaring van collega’s. En dát maakt mijn werk als consultant zo leuk!

Ik werk nu drie maanden als consultant bij Vanberkel Professionals. De opdrachten die we als team oppakken zijn heel divers. Van vraagstukken naar doelmatigheid voor gemeentes in Zeeland, tot het geven van advies rond het maximum aan te houden eigen vermogen voor rwt’s bij een ministerie. We geven vaak financieel advies en soms evalueren we bijvoorbeeld de werking van een stuurgroep. Mijns inziens hebben we enkele standaardproducten en formats in huis, maar deze zijn voor een opdrachtgever eigenlijk nooit zonder aanpassing in te zetten. Het vraagt altijd maatwerk en dat vind ik juist interessant. Bij elke opdracht formeren we een team van professionals van Vanberkel. Onze kracht zit namelijk niet zozeer in de goede standaardproducten die op de plank liggen, maar in de wijze waarop wij teams samenstellen. Onze groep consultants bestaat dan ook altijd uit collega’s met de juiste kennis en ervaring op diverse vakgebieden.

Samen met het team consultants werken we aan gerichte producten die we kunnen inzetten voor onze opdrachtgevers. Daar is niets standaards aan, maar is elke keer weer een mooie uitdaging. We proberen in onze organisatie zoveel mogelijk van elkaar te leren, door kennis en ervaring van opdrachten zoveel mogelijk met elkaar te delen. Dat doen we in een wekelijks operationeel overleg. Daarin sparren we over de zaken waar we tegenaan lopen en delen we de formats en producten met elkaar zodat we die mogelijk op net een andere manier voor andere opdrachtgevers ook weer nuttig kunnen inzetten. Werken bij Vanberkel Professionals is dus standaard een uitdaging en tegelijkertijd heel leuk!”

Wil jij -net als Femke- ook werken als consultant bij Vanberkel Professionals? Wij nodigen jou graag uit voor een nadere kennismaking met onze organisatie. Neem contact op met ons gouden duo Désirée van der Kruk (d.vanderkruk@vbprofs.nl / 06 22 91 15 09) en Ilse Stokman (i.stokman@vbprofs.nl / 06 29 48 2224) en join our family!

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Deel via