Zoetermeer 11 maart 2022

Vincent Godei - Blog Process Mining

Vincent Godei, volgde recentelijk de training Process Mining; één van de zes data gerelateerde trainingen waarvan de organisatie in handen ligt van het Expertisecentrum Data.

"Process Mining met Celonis"

Vincent Godei, Interim Professional (op het gebied van Financiën en Controlling) bij Vanberkel Professionals, volgde recentelijk de training Process Mining; één van de zes data gerelateerde trainingen waarvan de organisatie in handen ligt van het Expertisecentrum Data. Hij raakte enthousiast over deze data oplossing en schrijft hierover in zijn blog.

"Vanberkel Professionals staat voor 'Samenwerken aan ambities.' Een slogan waar ik persoonlijk sterk achter sta. Naast het uitvoeren van mijn dagelijkse werkzaamheden vind ik het interessant en belangrijk om mij verder te kunnen ontwikkelen op vakgebieden die aansluiting vinden op de praktijk én toegevoegde waarde creëren bij de klant. Een van mijn interesses ligt op het terrein van data.

Vanuit Vanberkels 'Expertisecentrum Data' worden er per jaar zes trainingen georganiseerd. De onderwerpen zijn onderdeel van onze data propositie. Met veel plezier heb ik de eerste (viewers) training Process Mining bijgewoond. Bijzonder leuk om op deze manier meer te leren over hetgeen wij als Vanberkel Professionals vanuit het Expertise centrum Data op datavlak allemaal kunnen leveren. Een helder verhaal waardoor ik goed beeld gekregen heb van de basisgedachte en de toegevoegde waarde van Process Mining voor onze opdrachtgevers. Organisaties in de publieke sector met grote datastromen raad ik aan zich te verdiepen in dit onderwerp!

Wat is 'Process Mining'?
Process Mining is een techniek om het verloop van diverse processen in kaart te brengen en te analyseren met behulp van een Process Mining tool. In deze tool wordt kwantitatieve data ingevoerd die afkomstig is van beschikbare bronsystemen (SAP, Oracle, BI). Process Mining begint met event-data. In andere woorden; 'data over gebeurtenissen'. Een event is voor te stellen als een regel in een normale spreadsheet. Elke regel staat voor de combinatie van een case, activiteit en tijd.

Process Mining gaat over het visualiseren van processen waardoor ingewikkelde processen op een toegankelijke manier weergegeven worden. Het standaardproces, de afwijkingen daarop en de bottlenecks zijn in één oogopslag zichtbaar.

Process Mining ten opzichte van andere tools
Process mining als inzet voor data-analyse gaat verder dan de gevestigde orde van BI-tools. Process Mining combineert data- en process science en stelt de eindgebruiker in staat om op basis van lucide algoritmes en slimme software grote hoeveelheden data te analyseren. De snijvlakken die realtime toegepast kunnen worden zijn zo goed als eindeloos. De combinatie van grote hoeveelheden procesdata, de adequate kennis en ervaring met Process Mining én de juiste Process Mining tool stelt organisaties in staat om hun dienstverlening te verbeteren. Daarnaast stelt Proces Mining organisaties in staat om hun kosten te reduceren én biedt het mogelijkheden om hun processen te herijken.

Process Mining van 'Celonis'
Een van de juiste, geschikte tools en eveneens de tool van de training was de tool: 'Celonis'. Process Mining van 'Celonis' werkt intuïtief en geeft processen en patronen weer door deze voor de eindgebruikers te visualiseren. Onderstaand een visualisatie van een 'bestellen-tot-betalen' proces met Celonis.

Verder hebben we in de training stilgestaan bij 'Machine Learning' toepassingen binnen Celonis. Hierbij wordt meer inzicht verschaft over waarom bepaalde gebeurtenissen zich voordoen (Diagnostic Analyses), daarnaast kunnen ook voorspellingen gedaan worden over toekomstige analyses (Predictive Analyses). Voorbeelden hiervan zijn analyses om te achterhalen wanneer facturen op een blokkade komen en een analyse om te voorspellen of een factuur volgens verwachting te laat betaald zal gaan worden.

Daar waar BI-tools zoals 'Power BI' en 'Cognos' vooral het eindresultaat laten zien, is Celonis een sterke analysetool om procesgangen in kaart te brengen en te begrijpen hoe het resultaat is ontstaan. Process Mining focust zich niet primair op het resultaat, maar vooral op het proces en hoe het resultaat tot stand is gekomen. Met behulp van Process Mining kun je een betrouwbaar inzicht krijgen in de realiteit van een proces en op basis daarvan de grondoorzaak (root-cause) van ongewenste resultaten identificeren. Op basis hiervan kan besluitvorming binnen de organisatie worden verbeterd. Hoe mooi is dit!"

Nieuwgierig naar data?
Ben jij ook nieuwsgierig naar Process Mining en andere data tools? Neem dan contact op met Naoual Ezzamouri (directeur van het Data Expertisecentrum) via n.ezzamouri@vbprofs.nl of telefonisch 06-13 13 21 22.

 

 

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Deel via