Omarm de chaos ( maar niet teveel )

24 maart 2022

“In de afgelopen jaren is de overheidssector in toenemende mate in de gevarenzone gekomen.''

Belangrijkste oorzaak hiervoor is het sterk afgenomen vertrouwen van de burger in het goed functioneren van diezelfde overheid. Het gevoel er niet meer toe te doen of erger, behandeld te worden als een berekenende profiteur van overheidsvoorzieningen, heeft de relatie tussen burger en overheid behoorlijk op scherp gezet. De affaire rond de toeslagenwet heeft dit feilloos blootgelegd.” Een beschouwing vanuit het perspectief van oud rekenkamer directeur Paul Hofstra.

Hofstra schrijft hierover in zijn blog ‘Omarm chaos (maar niet teveel)’, een voorproefje op zijn workshop welke je kunt bijwonen op het seminar Perspectief in Public Finance 2022. Hierin wordt vooral ingezoomd op de ontwikkelingen die bij de steeds groter wordende kloof tussen burger en bestuur een rol hebben gespeeld. Gelukkig geeft hij ook antwoord op de vraag op welke wijze de weg kan worden hervonden naar een politiek waar de burger wel centraal komt te staan. Daarbij worden de ontwikkelingen geïllustreerd met veel voorbeelden uit de praktijk.

Omarm de chaos (maar niet teveel) – Paul Hofstra
“Met de -historisch gezien- laagste opkomst ooit, geeft de uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen 2022 maar weer eens feilloos de grote afstand aan die er bestaat tussen burger en politiek. Zeker de verschillen zijn groot, maar een opkomstpercentage onder de 40% voor de tweede stad van Nederland is toch wel tekenend voor de enorme desinteresse van veel burgers voor het functioneren van de overheid in zijn algemeenheid en dat van de politiek in het bijzonder.

undefined

Dit afkalvingsproces is helaas al lange tijd gaande en kan blijkbaar niet heel gemakkelijk meer worden gekeerd. Daarom hoog tijd om maar eens achter de mogelijke oorzaken aan te gaan teneinde te begrijpen waar die grote desinteresse toch vandaan komt. De gemiddelde burger voelt zich al lange tijd niet meer gehoord of niet meer serieus te worden genomen, zo lijkt het. In al die hoeveelheid en complexiteit van mogelijke verklaringen valt op dat de overheid er nauwelijks meer in slaagt om voorgenomen beleid effectief uit te voeren en als diezelfde overheid er al in slaagt om beleid effectief uit te voeren wordt de burger soms onevenredig hard raakt in zijn of haar individuele belang. De uitvoering van de toeslagenwet is daar een schrijnend voorbeeld van. 

Het wordt steeds duidelijker dat met de soms erg kille uitvoering van wettelijk tot stand gekomen beleid er een steeds grotere afstand ontstaat tussen hetgeen door de overheid als rechtmatig wordt gezien en hetgeen als onrechtvaardig wordt gevoeld door de burger.”

 

In zijn bijdrage aan ons seminar “Perspectief in Public Finance” zal Paul Hofstra dieper ingaan op de achterliggende mechanismen die deze fundamentele kloof hebben veroorzaakt en zal hij tevens de richting aangeven voor politiek en bestuur om de overheid beter te laten functioneren door de burger weer centraal te stellen in de totstandkoming en de uitvoering van beleid.

Enthousiast geworden over het onderwerp en wil je deelnemen aan het seminar?
Lees dan gauw verder.

Futureproof zijn in een VOCA wereld
Hoe blijft de zorg betaalbaar en toegankelijk voor iedereen? Wat kunnen we doen tegen klimaatverandering? Hoe zetten we afval om in waardevolle grondstoffen? Hoe blijven we dreigingen tegen onze veiligheid voor? Dit zijn enkele vragen die de overheid aan innovatieve ondernemers en kennisinstellingen stelt voor een toekomstbestendig Nederland. Dit – en veel meer – komt ter sprake tijdens het seminar.

We zijn dan ook bijzonder trots op de volgende onderwerpen en sprekers in het programma:

 • Over de toekomstbestendigheid van de Publieke Sector: De burger centraal
  - drs. Paul Hofstra RO CIA.
 • Wat kunnen we leren van de grote integriteitsschendingen binnen de context van organisaties? Voorbeelden zoals The Voice, de landsadvocaat en de toeslagenaffaire leren dat voorkomen beter is dan genezen  - Prof. Dr. Rob van Eijbergen.
 • De toekomstbestendige Internal Audit Professional in de publieke sector
  - Anneke van Zanen RA.
 • Toekomstbestendigheid van ons brein  - Erik Scherder.
 • Creativiteit als motor voor toekomstbestendigheid -  Julia Bless
 • Public control(ler) in een veranderlijke wereld: een contradictio in terminis?
  - dr. Tjerk Budding.
 • Positieve Psychologie als gereedschap naar toekomstbestendigheid 
  - Sofie Vanlerberghe.
 • In control zijn op sociale veiligheid en integriteit, lukt dat? - Mr. drs  Elmira Nijhuis.
 • Het toekomstbestendige internal Control Framework  - René s’Jacob RA.
 • Verbindend communiceren als antwoord op toekomstbestendigheid in een volatiele, onzekere, complexe en ondoorzichtige wereld - Carole Beelen.

Bijwonen van het seminar Perspectief in Public Finance
Op donderdag 16 juni 2022 organiseren wij in samenwerking met het Zijlstra Center van de Vrije Universiteit Amsterdam alweer ons vierde seminar. Het seminar vindt (fysiek) plaats in De Landgoederij te Bunnik. Het thema van het seminar is ‘Samenwerken aan toekomstbestendigheid’, - Futureproof zijn in een VOCA wereld.

Het programma duurt van 13:00 tot circa 21:00 uur. Ga voor meer informatie naar event.vbprofs.nl. Inschrijven kan tot en met 15 mei 2022, er is plaats voor 250 deelnemers. Aanmelden doe je eenvoudig HIER.

 

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Delen