Blog door René s’Jacob RA (hoofd Planning & Control van het PDC)

31 maart 2022

“Het toekomstbestendige Internal Control Framework van dierentuin Blijdorp en die van de grootste en meest complexe bedrijfsvoeringsorganisatie van Nederland.”

Afgelopen zaterdag was ik met mijn vrouw en kleindochter een dagje op bezoek bij Diergaarde Blijdorp. undefined
Het was alweer enige jaren geleden dat we daar voor het laatst geweest waren. Wat onmiddellijk opviel was dat de dierentuin met haar tijd meegaat. Dat zie je aan alles: andere dieren, mooiere hokken, betere informatie over de dieren,
focus op klimaatverandering en andere vormen van vermaak. Niet alleen het primaire proces was anders, de tijd heeft ook invloed op de bedrijfsvoering. In zekere zin is de bedrijfsvoering stabiel gebleven, ik moest bijvoorbeeld nog steeds een kaartje kopen in plaats van dat ik geld toe kreeg. Maar de manier waarop was anders: vooraf via internet een kaartje kopen en een tijdslot reserveren de kassa’s die ter plaatse zijn vervangen door automaten en controleurs hebben een barcodescanner.

Vooral de frontofficeprocessen zijn anders, maar zou dat ook gelden voor de backoffice? Ik denk het niet. Nog steeds
worden diervoeders ingekocht, wordt de boekhouding gevoerd, is er een P&C-cyclus en worden opbrengsten gegenereerd.

Terug naar de politie
Het roerige coronajaar maakt eens te meer duidelijk: snelle externe ontwikkelingen en forse interne uitdagingen vragen om de politieorganisatie van overmorgen. Dat is een politieorganisatie die het vermogen heeft zich aan te passen, waarin wordt geëxperimenteerd en geleerd, (proces)blokkades worden verholpen, goede ideeën worden herkend en opgeschaald én een organisatie die efficiënt is en tegelijkertijd om kan gaan met diversiteit/verschil. Kortom: een politie in beweging en een politie voor iedereen. Wij zijn daar best goed in geworden.

Wat ons korps in de wereld uniek maakt is onze verbinding met wijk, web en wereld. En die wijk, het web en de wereld veranderen in rap tempo. Wij ook dus. Maar geldt dat ook voor de bedrijfsvoering? Jazeker, ik noem een paar voorbeelden: de politie wordt steeds meer een IT-gedreven organisatie (denk aan de toepassing van AI), onze huisvesting moet flexibeler (denk aan pop-up politiebureaus), de geweldsmiddelen worden meer divers (denk aan de invoering van het stroomstootwapen) en de opleiding van aspiranten gaat sinds kort echt anders (praktijk gericht leren). Al die veranderingen hebben impact op de bedrijfsvoering van de politie. De politie heeft die bedrijfsvoering georganiseerd in het Politie Dienstencentrum (PDC). Dat is een onderdeel van het korps waar ruim 7.000 mensen werken en waar jaarlijks bijna 6 miljard wordt uitgegeven (bijna 200 euro per seconde!). Wij zijn de grootste en meest complexe bedrijfsvoeringsorganisatie van Nederland. Dat heeft alle ingrediënten voor een starre, bureaucratische en weinig wendbare organisatie. En toch…

Internal Control Framework
Als hoofd Planning & Control van het PDC lijk ik wel eens de belichaming van starheid. In alle dynamiek in onze organisatie is het ons echter gelukt om een Internal Control Framework te ontwerpen dat zorgt voor rust, regelmaat en reinheid in een complexe dynamische bedrijfsvoeringsorganisatie. Zonder onszelf vast te pinnen, integendeel. En wij stellen dat framework ook nog elk jaar bij. Hoe dynamisch wil je het hebben? Ik vertel daar graag meer over. En om de daad bij het woord te voegen, ook het Internal Control Framework staat in verbinding met wijk, web en wereld. Het is namelijk een vrij toegankelijk document geworden. Ik nodig eenieder dan ook uit om ons te voorzien van feedback!

Tot slot:
Wij hebben genoten van een dagje dierentuin. En ik geniet er ook van om elke dag met een stabiele EN toch ook wendbare bedrijfsvoering een bijdrage te leveren aan een veiliger Nederland.

René s’Jacob RA
Hoofd Planning & Control Politie Dienstencentrum
Hoofdinspecteur intelligence Zeehavenpolitie

Bijwonen van het seminar
Enthousiast geworden over het onderwerp en wil je deelnemen aan het seminar?
Ga dan naar event.vbprofs.nl. Inschrijven kan tot en met 15 mei 2022, er is plaats voor 250 deelnemers. Aanmelden doe je eenvoudig HIER.

We zijn dan ook bijzonder trots op de volgende onderwerpen en sprekers in het programma.

 • Over de toekomstbestendigheid van de Publieke Sector: De burger centraal -
  drs. Paul Hofstra RO CIA.
 • Wat kunnen we leren van de grote integriteitsschendingen binnen de context van organisaties? Voorbeelden zoals The Voice, de landsadvocaat en de toeslagenaffaire leren dat voorkomen beter is dan genezen  -  Prof. Dr. Rob van Eijbergen.
 • De toekomstbestendige Internal Audit Professional in de publieke sector - 
  Anneke van Zanen RA.
 • Toekomstbestendigheid van ons brein  -  Erik Scherder.
 • Creativiteit als motor voor toekomstbestendigheid -  Julia Bless
 • Public control(ler) in een veranderlijke wereld: een contradictio in terminis? - 
  dr. Tjerk Budding.
 • Positieve Psychologie als gereedschap naar toekomstbestendigheid  - 
  Sofie Vanlerberghe.
 • In control zijn op sociale veiligheid en integriteit, lukt dat? -  mr. drs  Elmira Nijhuis
 • Het toekomstbestendige internal Control Framework  -  René s’Jacob RA.
 • Verbindend communiceren als antwoord op toekomstbestendigheid in een volatiele, onzekere, complexe en ondoorzichtige wereld -  Carole Beelen.
Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Delen