16 mei 2022

Lotte van Meerendonk - Blog

Welke route bewandel jij?

Zegt je werk iets over wie je bent als persoon? Ik durf het niet te zeggen. Wat ik wel (uit eigen ervaring) weet, is dat je werk iets vertelt over wat je belangrijk vindt in het leven. Voor mij is dat rechtvaardigheid, het opkomen en soms zelfs strijden voor de rechten van anderen. Mijn werk bij Vanberkel Professionals draait om het dienen van de brede publieke zaak en dus het helpen van een grote groep mensen. Terugblikkend op mijn carrière heb ik dat altijd gedaan. Niet alleen voor de ander, maar ook voor mezelf, want dit werk geeft veel voldoening: nóg iets wat belangrijk is in mijn leven.

Ieder heeft een eigen carrièrepad. Tijdens het bewandelen van dat pad kom je jezelf op allerlei manieren tegen. Je ontdekt, leert, twijfelt, maakt keuzes, neemt soms nieuwe afslagen, je groeit en ontwikkelt jezelf. Iedere stap die je tijdens jouw unieke route zet, geeft je nieuwe inzichten en brengt je dichter bij een bepaald doel. Welk doel dat precies is, is afhankelijk van de persoon die je bent of uiteindelijk wilt zijn.

Wat maakt me blij?
Op 1 januari 2022 ben ik bij Vanberkel Professionals aanbeland. En dat is niet toevallig. Als je kijkt naar de route die ik sinds mijn studietijd heb afgelegd, komt duidelijk naar voren wat mij blij maakt: het werken voor de publieke zaak en het tonen van maatschappelijke betrokkenheid. Waar dit ooit allemaal begon? Ik neem je mee terug in de tijd.

‘Mijn route: het werken voor de publieke zaak en tonen van maatschappelijke betrokkenheid.’

Verschil maken
Als middelbare scholier wilde ik al dingen doen die het verschil maken. Vanuit deze ambitie belandde ik in de rol van bestuurslid bij een politieke jongerenpartij. Deze maatschappelijke betrokkenheid ben ik nooit verloren. Vandaag de dag zet ik me als algemeen bestuurslid in bij Stichting Speak Up. Een stichting die opkomt voor de belangen van mensen en hun kinderen die te maken hebben (gehad) met geweld in afhankelijkheidsrelaties.  

Studie Rechten
Na mijn periode op de middelbare school was de vervolgstap meteen duidelijk voor mij. Ik begon aan de studie Rechten aan de Universiteit van Tilburg (Tilburg University) en startte ook als vrijwilliger bij de Rechtswinkel. Hier bood ik gratis juridische hulp aan op het gebied van sociaal zekerheidsrecht, mede door het schrijven van informatiebrieven en bezwaar- en beroepschriften voor cliënten. Het aanreiken van concrete juridische oplossingen aan cliënten, waarmee zij wezenlijk geholpen waren, gaf mij veel voldoening.

‘Als middelbare scholier wilde ik al dingen doen die het verschil maken.’

Afstudeerrichting: Recht en Overheidsmanagement
Vanuit de ervaring bij de Rechtswinkel, maakte ik bewust de keuze voor de afstudeerrichting Recht en Overheidsmanagement. Een keuze die mij op het pad zette van een carrière binnen en voor de overheid. Als startend rijksambtenaar begon ik als beleidsmedewerker bij het ministerie van VWS. Al gauw ontdekte ik, vanuit mijn nieuwsgierige aard, dat ik graag meerdere dossiers tegelijk wilde doen.

Breder beeld
Om een breder beeld te krijgen wat de arbeidsmarkt te bieden had – zonder te jobhoppen – heb ik daarna enkele jaren als consultant bij adviesbureau Haute Equipe gewerkt, weliswaar buiten de ambtelijke muren, maar wederom vóór de overheid. Dit bood mij de mogelijkheid om afwisselende opdrachten uit te voeren in de brede publieke sector en een kijkje te nemen in de verschillende keukens van de publieke sector. Na een aantal leerzame jaren bij deze commerciële partij besloot ik weer voor de publieke zaak te gaan, maar wel met behoud van afwisselende klussen. Denk daarbij aan doelmatigheid- en doeltreffendheidsonderzoeken en adviesopdrachten voor directeuren en individuele wethouders.

Gemeente Den Haag en ministerie van Financiën
De afgelopen twaalf jaar heb ik achtereenvolgens bij de gemeente Den Haag en het ministerie van Financiën gewerkt. Terugkijkend op mijn carrière tot nu toe merk ik dat met name de  afwisseling in opdrachten mij energie geeft en dat projecten die wezenlijk impact hebben op de werking van het overheidsbeleid mij de meeste voldoening geven.

‘Wat mij energie en voldoening geeft? De afwisseling in opdrachten en projecten die wezenlijk impact hebben op de werking van het overheidsbeleid.’

Vanberkel Professionals: een ambitieuze club
Door mijn overstap naar Vanberkel Professionals kan ik vorm geven aan beiden. Daarnaast biedt Vanberkel Professionals mij de mogelijkheid om verschillende opdrachtgevers in de brede publieke sector te bedienen. Vanberkel Professionals is namelijk mantelpartij voor financiële onderzoeksopdrachten voor de Rijksoverheid. Deze ambitieuze club voldoet niet alleen aan capaciteitsvraagstukken , maar zet zich ook in voor resultaatgerichte oplossingen voor opdrachtdrachtgevers, onder meer op het gebied van uitvoeringstoetsen, financieel economische governance vraagstukken en kostprijsberekeningen.

Perfecte combinatie
Het maakt me trots om sinds een aantal maanden deel uit te maken van Vanberkel Professionals. Deze groeiende ambitieuze club kenmerkt zich door de (voor mij) perfecte combinatie van afwisselende opdrachten en hart voor de publieke zaak. Het enthousiasme van mijn collega’s werkt aanstekelijk en onze gezamenlijke maatschappelijke betrokkenheid geeft extra energie. Samen zetten we ons in om onze opdrachtgevers in het publieke domein impactvolle oplossingen aan te reiken, waarin we een prachtige groei doormaken.

Dynamisch
Het consultancyteam binnen Vanberkel Professionals is divers en dynamisch. Dit team bestaat uit ervaren adviseurs en samen delen we iedere woensdag onze expertises met elkaar om samen de consultancy- en adviestak naar een hoger plan te tillen. Vanberkel Professionals creëert niet alleen meerwaarde voor opdrachtgevers, maar biedt ook een grote uitdaging aan de mensen die binnen deze mooie club werken. Maandelijks organiseert Vanberkel Professionals voor al deze mensen een activiteit om er allemaal sterker van te worden. Binnen Vanberkel Professionals krijg je daarnaast alle ruimte en vertrouwen om mee te denken en nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. En het mooie is: door onze snelle groei, zoeken we nog nieuwe consultants.

‘Binnen Vanberkel Professionals krijg je alle ruimte en vertrouwen om mee te denken en nieuwe producten en diensten te ontwikkelen.’

Vliegende start
Mijn afslag richting Vanberkel Professionals voelt als de juiste. Per 1 januari heb ik een vliegende start gemaakt met een diversiteit aan consultancy opdrachten, waarin ik samen met collega’s werk(te) aan mooie opdrachten. Deze opdrachten geven een fraai beeld van wat de adviestak van Vanberkel Professionals aan afwisseling te bieden heeft in de brede publieke sector.

Samen met een onderzoeksteam voerde ik een quick scan uit waarbij de opdracht was om de financiële en beleidsmatige verantwoordingsverplichtingen voor een vereniging voor de publieke gezondheid en veiligheid in Nederland in kaart te brengen. Momenteel voer ik samen met een collega een doelmatigheid- en doeltreffendheidsonderzoek voor een groep gemeenten in het zuiden van het land uit en verdiep ik me met diezelfde collega in een draagvlakonderzoek PIOFACH-taken aan de hand van werksessies voor een omgevingsdienst in het zuidwesten van het land. Afwisseling volop!

Doe hetzelfde…
In deze blog nam ik je mee op (mijn) pad, om je te laten zien dat je carrière je veel kan vertellen over de persoon die je bent of in de toekomst graag wilt zijn. Misschien kun jij hetzelfde doen: terugblikken op waar je allemaal bent geweest tijdens jouw unieke tocht, om vervolgens te ontdekken of je nog steeds het juiste pad bewandelt en waar je naartoe wilt.

‘Je carrière kan je veel vertellen over de persoon die je bent of in de toekomst graag wilt zijn.’

Zorg dat het klopt
Uiteindelijk geloof ik dat ieder mens van betekenis wil zijn, zakelijk of privé. Vergeet daarin ook nooit jezelf. Pas als hetgeen wat je doet jou plezier, voldoening en energie geeft, klopt het. Dan weet je zeker: de route die ík bewandel, brengt me naar de juiste plek!

Meer weten als opdrachtgever?
Meer weten over werken bij Vanberkel Professionals?

Wil jij, net als Lotte, werken als Consultant bij Vanberkel Professionals? Neem dan contact op met onze Corporate Recruiters Désirée van der Kruk of Ilse Stokman, te bereiken via d.vanderkruk@vbprofs.nl | +316 22 91 15 09 / i.stokman@vbprofs.nl | +316 29 48 22 24. Mailen naar recruitment@vbprofs.nl of je cv insturen via www.werkenbijvbprofs.nl kan ook!

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Deel via