24 november 2022

"Mijn eerste ervaring met vrijwilligerswerk via NLCares was direct een leuke ervaring"

Vanberkel Professionals is sinds 3 oktober 2018 aangesloten bij goededoelenorganisatie NL Cares. Robin van 't Oor, meldde zich aan als vrijwilliger en heeft zich meteen ingezet. Zo heeft hij aan een spelletjesmiddag deelgenomen en meegewerkt aan diverse creatieve activiteiten. Hiervoor bezocht hij een buurthuis en een woonzorgcentrum.

Robin van ‘t Oor, sinds deze maand werkzaam als Interim Professional bij Vanberkel Professionals, schreef een blog over zijn ervaringen.

“Mijn eerste ervaring met vrijwilligerswerk via NLCares was, in afwachting van mijn eerste opdracht bij de Belastingdienst, direct een hele leuke ervaring. Op 15 november vanaf 14:00 uur zouden de eerste buurtbewoners naar buurthuis de Amerhof 66 te Utrecht komen voor een gezellige middag in het spelletjescafé. Samen met Joël, een jonge student Recht Bestuur en Management aan de Hogeschool Utrecht die zich ook als vrijwilliger had opgegeven, werden de eerste buurtbewoners welkom geheten met een kopje koffie of thee. Als vrijwilligers dienden wij deze buurtbewoners met een licht verstandelijke handicap een fijne middag te bezorgen door het doen van spelletjes en een gezellig praatje te houden. Erg leuk om dat weer te doen omdat ik vroeger ook veel gezelschaps- en bordspelletjes deed zoals: Rummikub, Triominos en ‘Mens Erger Je Niet’. Ook kon er worden gesjoeld. We begonnen met Triominos. In het begin was het vooral voorzichtig aftasten en even wennen aan elkaar, maar naarmate de tijd vorderde werd de sfeer steeds opener en gezelliger en kwamen diverse onderwerpen aan de orde zoals: politiek, het WK in Qatar en de geschiedenis van de stad Utrecht.

Een nogal forse buurtbewoner van bijna 200 kilo maakte duidelijk dat hij in staat was om 4 personen door een A4‘tje te krijgen. Of deze truc mogelijk is? ‘Dat is natuurlijk onmogelijk!’, gaf iedereen aan. Door gebruik te maken van een schaar en het nodige vouwwerk lukte hem het inderdaad om een gesloten slinger te maken van een A4’tje. Door deze slinger konden zeker vier personen heen…. truc gelukt! Lachen natuurlijk en goed voor de sfeer… Na een spelletje Triominos en uiteindelijk Triviant varieerden de gespreksonderwerpen. Ondertussen was het 15:30 uur en verliet de eerste buurtbewoner de zaal omdat hij door de vele indrukken moe was geworden en daar ook een beetje depressief van werd. Dat hoort een beetje bij de doelgroep en is altijd van tijdelijke aard. Over 14 dagen zou hij namelijk weer van de partij zijn.

Rond 16:00 uur gaf de barman aan dat het tijd was om de spelletjesmiddag af te ronden. Er werd nog kort nagepraat en de overige buurtbewoners verlieten de zaal. Volgende week zouden ze wederom naar het buurthuis komen om naar het Nederlands elftal te kijken op een groot scherm in een andere zaal. De zwaarlijvige buurtbewoner vroeg of ik er over 14 dagen weer zou zijn, hij vond het namelijk erg gezellig. Ik vertelde hem dat ik mijn best ga doen om er dan ook weer bij te zijn. Terugkijkend op deze middag, heb ik een héle leuke middag gehad waar gelachen, maar ook naar elkaar geluisterd werd en er veel gezelligheid was. 

Na mijn eerste vrijwilligerservaring in Utrecht volgde de dag erna een tweede ervaring bij D’ Oude Raai te Amsterdam. D’ Oude Raai is een woonzorgcentrum en gelegen in Amsterdam-Zuid vlak bij de Albert Cuypmarkt. De bedoeling was om gezamenlijk met een kopje koffie te beginnen en daarna met elkaar naar de Vredeskerk  te wandelen. Onderweg zou ik de bewoners begeleiden en een gezellig praatje met hen maken. Niet alle bewoners zijn mobiel dus mogelijkerwijs zouden er ook rolstoelen aan te pas komen en zou ik als ‘duwhulp’ ingezet worden. Doordat er te weinig animo was voor de wandeling ging het helaas niet door maar kam daar gelukkig meteen iets anders voor in de plaats. Want we gaan er hoe dan ook een leuke middag van maken!

Activiteitmanager Jacqueline maakte duidelijk dat aankomende vrijdag het avondeten in het teken zou staan van diverse boerenkoolgerechten. Twee papieren tafelkleden dienden daarvoor geprepareerd te worden. Zo was er plaats voor ongeveer vijf bewoners om één tafelkleed mooi in te kleuren. Tijdens het inkleuren raakte ik aan de praat met Martin, een 80-jarige bewoner, die zijn hele werkzame leven in de Scheepvaart had gewerkt bij Amsterdam Koninklijke Hollandsche Lloyd. Hij was daar min of meer het ‘manusje van alles’. Voordat hij op 57-jarige leeftijd met pensioen ging deed hij de planning. De schepen voeren voornamelijk op Zuid-Amerika en de lading kon van alles zijn. Het was een mooie tijd en daar vertelde hij dan ook graag over! Ondertussen werd het tafelkleed steeds kleurrijker en werd ook duidelijk dat iedereen zo zijn eigen stijl had en eigen invulling aan zijn taak gaf. Tijdens de klus werd er goed voor mij gezorgd en kreeg ik koffie met een mergpijpje en nadien nog een stuk chocolade. Na ruim twee uren druk bezig te zijn geweest met het inkleuren en tekenen zat mijn taak er min of meer op en bedankte de activiteitmanager mij voor mijn inzet. Ik heb een erg leuke en gezellige middag in het woonzorgcentrum gehad waarbij het mij opviel dat er veel werd georganiseerd door het centrum en er van alles aan wordt gedaan om het de bewoners naar de zin te maken.

Terugkijkend op deze twee dagen van vrijwilligerswerk? Ik heb tijdens deze dagen veel dankbaarheid en gezelligheid ervaren. Normaliter is, eerlijk gezegd, het doen van vrijwilligerswerk niet iets waar ik mij normaal voor zou opgeven. Vanwege mijn tijdelijke beschikbaarheid werd ik door Vanberkel Professionals op de site van NLCares gewezen. Door het grote aanbod van verschillende soorten activiteiten van vrijwilligerswerk ben ik zeer positief verrast. Ik kijk nu heel anders tegen vrijwilligerswerk aan! Ik vind het dan ook erg goed dat werkgevers op deze wijze iets voor de samenleving kunnen terugdoen.”   

Jij kunt ook een steentje bijdragen. Mocht je geïnteresseerd zijn in wat NL Cares nog meer doet en zou je je ook wel eens willen inzetten voor een ander, kijk dan op hun website: www.nlcares.nl

Meer over NL Cares
NL Cares gelooft dat ze de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd het hoofd kunnen bieden, als iedereen zijn steentje bijdraagt. Daarom is NL Cares op een missie om mensen en bedrijven in staat te stellen en te inspireren om hun tijd, vaardigheden en middelen in te zetten bij het aangaan van de grote uitdagingen van deze tijd. Een van de manieren om dit te doen is om vrijwilligers te verbinden aan mensen die hulp kunnen gebruiken door flexibele vrijwilligers activiteiten. Je helpt waar nodig, maar wel wanneer het jou als vrijwilliger uitkomt. De vrijwilligersactiviteiten lopen uiteen van wandelen met ouderen, helpen bij de voedselbank, het geven van taalles aan migranten of het opruimen van zwerfafval in bossen. Bedrijven kunnen zich bij NL Cares als partner aansluiten om hun missie te ondersteunen. Zo kun je invulling geven aan het CSR (Corporate Social Responsibility) beleid en de werknemers de optie bieden om zonder contract/verplichting iets te doen voor een ander die dit nodig heeft.

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Deel via