24 oktober 2022

Hilmi Göker - Blog

"Het bouwen aan mensen."

“Collega’s vinden het uitzicht vanaf de top van de berg vaak het mooist. Ik, een professional die last heeft van hoogtevrees, heb meer aandacht voor de voet van de berg. Met name voor het gedeelte dat onder water staat.

Ik help de collega’s bij Vanberkel Professionals graag met hun ontwikkelingstraject; zowel de Interim Professional op opdracht als de interne medewerker. Mensen helpen geeft mij namelijk een enorme boost. Het ontdekken (en berusten) in hetgeen onderwater leeft, resulteert in bewustwording van de vaste kern in jou. Dit geeft een positieve wending aan je ontwikkeling. Iedereen is uniek en er is niks mis mee wanneer je durft te zeggen: “Ik mag er zijn.”

Je vaste kern én heel veel lef, bepalen of jij volgzaam je ‘journey’ aflegt of durft om kortere paden te ontdekken én deze te nemen. Met alle gevolgen van dien. Bij Vanberkel Professionals wordt je juist gestimuleerd om buiten je comfortzone te treden en je doel sneller te bereiken door deze kortere paden te nemen.

Ik heb tijdens mijn zomervakantie een berg van 2000 meter hoog beklommen. Hoewel ik eerst met behulp van een peddelbaan  omhoog ging was het pad richting de top van de berg een leerzame (langdurige!) ervaring. Ik had heel graag een kortere, snellere route genomen. Toegegeven, eenmaal aan de top was het uitzicht héél mooi en kon ik daar erg van genieten. Ondanks mijn hoogtevrees, absoluut de moeite waard.   

Voor mij is, naast lef, ook communicatie een belangrijke factor in het doormaken van een ontwikkeling. Hierover is genoeg vakliteratuur te vinden. Persoonlijk vind ik Edgar Henry Schein een fenomeen. Ik lees dan ook graag zijn artikelen en boeken over zijn visie over het bouwen van positieve relaties en organisaties. Het lerende effect in zijn visie en de praktische modellen op het gebied van organisatieontwikkelingen waarbij de mens (cultuur) centraal staat is in elke organisatie herkenbaar en -niet onbelangrijk- ook makkelijk toe te passen. Dagelijks gebruik ik zijn simpele handvatten bij overleggen en bila’s. Denk hierbij aan:

·        Toon oprechte interesse in de persoon;
·        Het procesmatig (niet inhoudelijk) sturen van het gesprek;
·        Ook al ben je zeker van het antwoord, de ander niet onderbreken met gesloten vragen;      
·        Blijf open vragen stellen, het vragen naar doelstelling is niet humble maar subjectief; 
·        Tussentijds samenvatten (‘Als ik het goed heb betekent dit….’).

In ‘Humble Inquiry; the gentle art of asking instead of telling’ beschrijft Schein zijn visie op het bouwen van positieve relaties. Daarnaast is er genoeg casuïstiek met betrekking tot bovenstaande handvatten.
Een leestip, als je het mij vraagt.”

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Deel via