8 september 2022

Femke van Rijn - Blog

"Als Interim Professional en Register Accountant in opleiding aan de slag bij Vanberkel Professionals."

Interim Professional Femke van Rijn koos een jaar geleden voor Vanberkel Professionals met als doel het opdoen van meer auditervaring en het afronden van de studie tot registeraccountant. Het is misschien niet gangbaar om als Interim Professional aan de slag te (willen) gaan om je RA studie te behalen, echter heeft zij tot op de dag van vandaag geen seconde spijt gehad van dit besluit. Femke legt deze keuze uit in haar blog.  

“Acht jaar geleden begon ik aan de HBO opleiding Accountancy. Tijdens deze opleiding ging ik voor het eerst als stagiaire aan de slag bij een accountantskantoor. Het werken in de audit beviel mij erg goed, ik wist meteen dat ik hierin wilde doorgaan. Na mijn HBO opleiding en twee stages bij Deloitte koos ik ervoor om bij Deloitte aan de slag te gaan en mijn opleiding tot Register Accountant te vervolgen aan Nyenrode Business Universiteit. Binnen een Big4 organisatie (en waarschijnlijk ook bij andere accountantskantoren) is je carrièrepad al zo goed als uitgestippeld voor je. Iedereen volgt dezelfde weg met als uiteindelijk eerste doel het behalen van je RA titel. Na 3 jaar werkervaring bij Deloitte ben ik gaan twijfelen; is dit het wel voor mij? Uiteindelijk  besloot ik om een kijkje te gaan nemen in het bedrijfsleven en eens aan de andere kant van de tafel te gaan zitten. Ik ging aan de slag als Financial Controller bij Royal FloraHolland.

De dynamiek in de rol als Financial Controller is heel anders dan in de audit. In de audit ga je van klant naar klant en vorm je een beeld van de bedrijfsprocessen en de jaarcijfers op basis van de werkzaamheden die je in een korte periode hebt verricht. In de rol als Financial Controller ben je het gehele jaar bezig met één en dezelfde organisatie. Maandelijks vind er een maandafsluiting plaats waarin je rapporteert en terugblikt op de financiële en niet-financiële prestaties van een organisatie. Een leuk voorbeeld is dat waar je als auditor enkel de knelpunten binnen de interne beheersing van een organisatie aankaart, je als Financial Controller daadwerkelijk aan de slag gaat met het verbeteren van de interne bedrijfsprocessen. Ik vond het erg leuk om te ervaren hoe een organisatie intern aan de slag gaat met de aandachtspunten vanuit de managementletter van de externe accountant. Toen ik nog bij Deloitte werkte verbaasde ik me vaak dat klanten na een jaar nog niet al hun aandachtspunten vanuit de managementletter hadden verbeterd. Maar nu heb ik zelf ervaren wat voor klus het is om veranderingen in bedrijfsprocessen aan te brengen en wat dit allemaal met zich meebrengt.

Tijdens mijn functie als Financial Controller ben ik doorgegaan met mijn master in Accountancy en heb ik mijn masterdiploma behaald. Vervolgens heb ik ook een start gemaakt met het laatste theoretische deel voor de opleiding tot Register Accountant, namelijk de post-master. Tijdens de post-master heb ik besloten dat ik ook aan de slag wil met de praktijkstage wat een belangrijk onderdeel is voor je opleiding tot Register Accountant. In mijn functie als Financial Controller kon ik helaas geen audit uren maken die bijdragen aan de praktijkopleiding, vandaar dat ik op zoek moest naar een nieuwe baan. De gebruikelijke route zou zijn dat ik weer zou gaan solliciteren bij een accountantskantoor omdat je hier veel vlieguren kan maken in de audit. Maar dit zag ik niet zitten, na mijn leuke werkervaring als Financial Controller wilde ik niet meer volledig in de audit terug. Toen kwam Vanberkel Professionals op mijn pad, dit was voor mij de ultieme mogelijkheid om zowel in de audit te werken als met andere finance opdrachten aan de slag te gaan.

Tot nu toe ben ik erg blij met mijn keuze om bij Vanberkel Professionals te gaan werken. Bij Vanberkel Professionals wordt je persoonlijke ontwikkeling als erg belangrijk gezien en dat wordt dan ook gestimuleerd door het faciliteren van opleidingen, trainingen en cursussen. Tijdens mijn sollicitatie gaf ik aan dat mijn belangrijkste doelstelling het behalen van mij RA titel is en dat het daarvoor van belang is dat ik voldoende opdrachten in de audit kan uitvoeren. Daarbij vind ik het wel erg fijn om de audit opdrachten af te wisselen met opdrachten in de rol van Financieel Analist of Financial Controller. Bij het zoeken (en vinden) van passende opdrachten voor mij is hier dan ook zeker gehoor aan gegeven. Ik heb van september 2021 tot en met februari 2022 als Financieel Analist bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gewerkt. Deze rol heeft mij nader kennis laten maken met een opdrachtgever binnen de Rijksoverheid. In de maanden januari en februari ben je als Financieel Analist druk bezig met de voorbereidingen voor de jaarrekening en de jaarrekeningcontrole van RVO. Vervolgens ben ik in februari gestart bij Verstegen accountants, hier hield ik me dan juist weer bezig met de controle van de jaarrekeningen van diverse organisaties in de publieke sector. Juist díe afwisseling tussen audit en control bevalt me erg goed. Naast de afwisseling in type werkzaamheden is afwisseling in de piekmomenten ook wel erg prettig. Binnen de audit is het voorjaar nu eenmaal busy season waarin de werkdruk wat hoger ligt. Het leuke is dat ik in de praktijk terugzie dat ik in mijn werk als Financial Controller altijd mijn werkervaring vanuit de audit kan toepassen, maar ook andersom. Veel dingen die ik heb geleerd als Financial Controller komen erg goed van pas in mijn werk als Auditor.

Doordat ik bij Verstegen accountants weer aan de slag kon in de audit was dit ook een mooi moment om me in te schrijven voor de praktijkopleiding tot Registeraccountant. Wat erg fijn is, is dat er op dit moment meer collega’s bij Vanberkel Professionals zijn die hun praktijkopleiding volgen, of ook net in de opstartfase zitten, of juist overwegen om de start te maken. Voor de zomer werd er vanuit Vanberkel Professionals een brainstormsessie georganiseerd met deze collega’s, om zo elkaar verder te helpen met de praktijkopleiding. Dit was zeer waardevol. Veel van deze collega’s zitten net als ik in de opstartfase. Relevante onderwerpen tijdens deze sessie waren dan ook de nulmeting, het schrijven van het plan van aanpak en eventueel het opstellen van een verkortingsverzoek. Iedereen was blij samen te komen en ideeën uit te wisselen over de praktijkopleiding. Het is de bedoeling om nu in meerdere fases van de praktijkopleiding elkaar te treffen om onze voortgang met elkaar te bespreken en ieders vragen te beantwoorden. Daarnaast is het ook een goede ‘stok achter de deur’ om je te verdiepen in de praktijkopleiding. Bij Vanberkel Professionals is er intern een goede praktijkbegeleider die je persoonlijke begeleiding biedt. Jouw persoonlijke praktijkbegeleider beoordeeld al je verslagen en coacht je tijdens de opleiding.

Zelf ben ik op dit moment bezig met het schrijven van een verkortingsverzoek voor de praktijkstage. Als je vier jaar auditervaring hebt opgedaan in de afgelopen vijf jaar dan kun je een jaar vrijstelling aanvragen voor je praktijkopleiding. Ik voldoe zelf niet helemaal aan deze voorwaarde, maar ik ben ervan overtuigd dat mijn werkervaring als Financial Controller een goede bijdrage heeft geleverd aan mijn persoonlijke ontwikkeling en de competenties die van belang zijn voor een Registeraccountant. Ik zag dit ook zeker terug in mijn werk als auditor bij Verstegen accountants de afgelopen maanden. In mijn verkortingsverzoek beargumenteer ik welke werkzaamheden als Financial Controller hebben bijgedragen aan de competenties die voor een Registeraccountant van belang zijn. Eind van de zomer zal ik mijn plan van aanpak inleveren voor de praktijkopleiding en van september tot en met mei zal ik weer in de audit werkzaam zijn. Jaarlijks zijn er twee rapportagemomenten in de praktijkopleiding waarin je terugblikt op hoe je praktijkervaring bijdraagt aan de competenties die van belang zijn voor een Registeraccountant. Zo kan ik tijdens het eerste rapportagemoment terugblikken op de planningsfase en de interim controles, en tijdens het tweede rapportagemoment op het uitvoeren van de jaarrekeningcontroles.

Al met al kan ik concluderen dat de rol als Interim Professional goed past bij mijn ambities. Met dank aan de waarde die Vanberkel Professionals hecht aan persoonlijke groei kan ik mij de komende jaren verder ontwikkelen in het vakgebied binnen de audit, maar ook in de control cyclus binnen de Rijksoverheid. Ik streef er dan ook naar om in 2-3 jaar mijn titel tot Registeraccountant te behalen. Het leuke is dat ik de weg daarnaartoe samen met mijn collega’s volg. Hier sluit de slogan ‘samenwerken aan ambities’ van Vanberkel Professionals dan ook perfect bij aan.    

Meer weten?
Je kunt met mij contact opnemen via de mail: f.vanrijn@vbprofs.nl of door te bellen naar 06-40 14 12 11.
Ik vertel je graag meer over mijn ervaring als Interim Professional bij Vanberkel Professionals.”

Wil jij ook als Interim professional werken voor de publieke sector in een organisatie waarin persoonlijke ontwikkeling centraal staat? Neem dan contact op met onze Corporate Recruiters Désirée van der Kruk (06-22911509 / d.vanderkruk@vbprofs.nl) en Ilse Stokman (06-29 48 2224 / i.stokman@vbprofs.nl).

 

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Deel via