22 september 2022

Maikel Abdelmalek - Blog

“Taalles met vluchtelingen en nieuwkomers.”

Vanberkel Professionals is sinds 3 oktober 2018 aangesloten bij goededoelenorganisatie NL Cares. Maikel Abdelmalek, sinds 1 september van dit jaar Interim Professional bij Vanberkel Professionals, meldde zich aan als vrijwilliger en zette zich in om vluchtelingen en nieuwkomers te helpen met de Nederlandse taal.

“Ik ben recentelijk bij Vanberkel Professionals gestart, met de gedachte om gelijk in de audit aan de slag te gaan. Dit liep toch even wat anders waardoor er onverhoopt tijd en ruimte voor andere activiteiten ontstond. Deze tijd wilde ik nuttig besteden. En zo was ik op mijn derde dag te gast bij de taalschool in Den Haag.

Ik vind het leuk om nieuwkomers, waaronder ook vluchtelingen, te ondersteunen bij hun opdrachten in de klas. Deze ervaring had ik namelijk al opgedaan. Toevallig had ik bij mijn vorige werkgever bij dezelfde taalschool geholpen. Ik hoefde er dan ook niet lang over na te denken; hier wilde ik wederom graag tot hulp zijn! Via het partnership van Vanberkel Professionals met NL Cares kon ik mij eenvoudig aanmelden.

Aangekomen op de taalschool moesten we even wachten tot iedereen aanwezig was waardoor we wat later van start gingen. Dit deed echter niets af aan het aanstekelijke enthousiasme van alle betrokkenen. Na een voorstelrondje begonnen we met de les. Af en toe lachen we met elkaar om bepaalde uitspraken en/of klanktonen. Dit hoort er helemaal bij en werd zeker geaccepteerd. Het was duidelijk merkbaar dat de vluchtelingen oprecht blij zijn met de lessen die ze krijgen. Ook werd mijn aanwezigheid voelbaar gewaardeerd. Dit maakte mijn deelname voor mij natuurlijk nog leuker! De klas was verdeeld over mensen afkomstig uit Eritrea, Syrië en Marokko wat het makkelijk maakte om ze af en toe uitleg te geven in het Arabisch. Al met al een geslaagde, spontane en leuke dag. Zeker voor herhaling vatbaar, wederom!

Jij kunt ook een steentje bijdragen. Mocht je geïnteresseerd zijn in wat NL Cares nog meer doet en zou je je ook wel eens willen inzetten voor een ander, kijk dan op hun website: www.nlcares.nl.”

Maikel Abdelmalek

Meer over NL Cares
NL Cares gelooft dat ze de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd het hoofd kunnen bieden, als iedereen zijn steentje bijdraagt. Daarom is NL Cares op een missie om mensen en bedrijven in staat te stellen en te inspireren om hun tijd, vaardigheden en middelen in te zetten bij het aangaan van de grote uitdagingen van deze tijd. Een van de manieren om dit te doen is om vrijwilligers te verbinden aan mensen die hulp kunnen gebruiken door flexibele vrijwilligers activiteiten. Je helpt waar nodig, maar wel wanneer het jou als vrijwilliger uitkomt. De vrijwilligersactiviteiten lopen uiteen van wandelen met ouderen, helpen bij de voedselbank, het geven van taalles aan migranten of het opruimen van zwerfafval in bossen. Bedrijven kunnen zich bij NL Cares als partner aansluiten om hun missie te ondersteunen. Zo kun je invulling geven aan het CSR (Corporate Social Responsibility) beleid en de werknemers de optie bieden om zonder contract/verplichting iets te doen voor een ander die dit nodig heeft.

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Deel via