26 april 2023

Blog Jane Hofman, Interim Professional bij Vanberkel Professionals

Vanuit mijn rol als interim professional vind ik het belangrijk om actief om feedback te vragen. Bij Vanberkel Professionals is dat gelukkig goed geregeld.

“Over leiderschap is veel geschreven door diverse managementgoeroes zoals Stephen Covey en Ben Tiggelaar. Die laatste is één van mijn favoriete personen die ik volg. Leiderschap is een veel gebruikte term in allerlei blogs en ook in relatie tot persoonlijk leiderschap. In deze blog neem ik je graag mee wat leiderschap voor mij persoonlijk betekent en hoe ik daar vorm aangeef.”

Leiderschap
“Sinds september 2019 geef ik leiding. Dat is pas relatief kort en ik startte met een groot team van 25 mensen. Mijn toenmalige werkgever had bewust gekozen voor leiders met geen of weinig ervaring. Die kans heb ik met 2 handen aangegrepen. Aangezien ik beginnend leider was mocht ik een training volgen en kwam uit bij De Baak met de training ‘management van mensen’. Die training heb ik ervaren als een cadeautje. In het begin was ik een rol aan het spelen waarvan ik dacht hoe ik mij moest gedragen als leider. Als snel kwam ik erachter dat dat niet werkte. Om dag in dag uit niet jezelf te kunnen zijn, is erg lastig. Daarbij ben je gewoon niet geloofwaardig en lukt het je niet om mensen mee te nemen. Mensen merken (voelen) het meteen als je niet oprecht bent.

Wat is leiderschap voor mij?
In mijn leiderschap staan de mensen waaraan ik leiding geef voorop. De mensen zijn het grootste kapitaal van een organisatie en daar moet je goed voor zorgen. Zeker in de huidige arbeidsmarkt waarbij het lastig is om aan personeel te komen. Het is goed om te investeren om je huidige personeel te behouden. Als je ergens nieuw binnenkomt, worden er gouden bergen beloofd terwijl het bestaande personeel het vaak moet doen met hetgeen er altijd al was. Dat werkt demotiverend en draagt eraan bij dat medewerkers van baan gaan veranderen. Als leider heb je een rol om niet alleen nieuw personeel te werven, maar om ook goed voor je huidige personeel te zorgen. Zo zie ik mijzelf deels als een facilitator. Dat kan zijn op systemen, proces en de mens zelf. De mensen op de werkvloer zorgen dat het werk wordt uitgevoerd en om te zorgen dat zij hun werk goed doen, zijn er randvoorwaarden. Zoals een werkende pc of systeem. Voor alledaagse problemen pakken de mensen dat natuurlijk zelf op. Als een laptop niet werkt of ze ervaren problemen met inloggen, nemen ze contact op met de Servicedesk. Natuurlijk ben ik geen ICT-er, maar bij vaak voorkomende problemen kan ik zorgen dat de urgentie helder wordt en dat de organisatie in beweging komt. Of ik kan hen ondersteunen om te zorgen dat een pakket of tool wordt aangeschaft zodat hun werk wordt vereenvoudigd. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de processen. Als een proces niet helder is of er is geen proces, kan ik ondersteunen in het helder krijgen van het proces en kan ik ervoor zorgen dat de juiste partijen binnen een organisatie aan tafel  komen, zodat de juiste prioriteiten worden gesteld. Soms gaat het erom dat er een besluit moet worden genomen. Dan luister ik naar de standpunten en houd ik rekening met het organisatiebelang om tot een goed besluit te komen. Voor mij zijn dit de praktische zaken zoals bijvoorbeeld het goedkeuren van verlof. Voor mij is het echt leuke van mijn werk als leider, de interactie met de mensen zelf! Ik vind mijzelf -zoals dat wordt gezegd- een people manager. Wat overigens niet wil zeggen dat ik niet blij wordt van het behalen van resultaten. Voor mij is het juist die win-win situatie. Het behalen van resultaten én blije medewerkers. Natuurlijk zitten er ook uitdagingen aan het leiding geven aan mensen.

De verbinding zoeken
Mijn kracht is de verbinding op de menskant. Echt luisteren naar wat anderen zeggen. Ik stel dat ook de verdiepende vragen om echt te begrijpen wat zij bedoelen. Voordat je daar bent, moet de ander je wel vertrouwen. Daar zit voor mij de kern, vertrouwen. Om vertrouwen te krijgen, zul je vertrouwen moeten geven. Vertrouwen geven doe ik door in ieder geval mijzelf te zijn. Zoals ik al eerder aangaf, als je niet jezelf bent, voelen mensen dat en prikken zij daar zo doorheen. Leiderschap is voor mij dan ook authenticiteit. Zelf ben ik ook nieuwsgierig naar de mens zelf, zo dus ook naar iemands privéleven. Wat is de gezinssituatie? Wat zijn de hobby’s? En dat soort zaken meer. Dat is de reden dat ik vaak begin met mijzelf voor te stellen zodat zij zien dat ik mijzelf open stel. Daarmee hoop ik dat die ander zich ook openstelt. Dit is de eerste stap in het opbouwen van een vertrouwensband. Natuurlijk zijn de mensen vrij in wat zij wel en niet vertellen en zal ik daar geen druk opzetten. Wel ben ik ervan overtuigd dat iedereen graag gezien en gehoord wil worden.

Vertrouwen en het goede gesprek
Vertrouwen geven zit voor mij vooral in dingen die je laat zien en niet zozeer in woorden die je uitspreekt. Dit laat je zien door tijdig te communiceren, je aan je afspraak te houden, mensen mee te nemen in wat er op hun afkomt en door voor hen (in) te staan waar dat nodig is. Als leider krijg je soms al informatie door, die nog niet deelbaar is. Als het gaat om een verandering van richting vanuit directie of bestuur, is dat voor mij het moment om de belangen van mijn mensen te behartigen. Om goed door te vragen wat de visie is achter een wijziging en hoe de organisatie een wijziging van richting wil communiceren en implementeren. Op die manier kan ik een wijziging van richting goed uitleggen aan mijn mensen en hen meenemen in de reis. Het mooiste cadeau dat ik kan krijgen van iemand, is hun vertrouwen. Vanuit daar kun je zorgen dat een medewerker wordt uitgerust om zijn of haar werk goed te doen. Dan kun je het goede gesprek voeren. Bij het goede gesprek gaat het er voor mij om, om de medewerker in zijn of haar kracht te zetten door te focussen waar iemand goed in is en waarvan hij/zij meestal ook blij wordt. Dit klinkt eenvoudig, maar dat is het niet altijd. Er zijn mensen die precies weten wat ze leuk vinden om te doen en waar ze goed in zijn, maar niet iedereen is zich dat bewust. Juist dát gesprek om te onderzoeken waar iemand blij van wordt, vind ik leuk om te voeren. Daar neem ik graag de tijd voor. Voor mij is een belangrijk uitgangspunt om iemand in zijn waarde te laten. Als je kijkt naar een heel team heb je allerlei rollen nodig zoals iemand die vernieuwend is, een vertegenwoordiger, maar zeker ook iemand die een drijvend kracht is van een team. Als een medewerker heel tevreden is met het werk en geen behoefte heeft aan allerlei nieuwe doelen of opleidingen, dan is dat ook goed. Op dat soort momenten trek ik de parallel met het echte leven waarbij iedereen belangrijk is. Wat zou je doen als je vuilnis niet wordt opgehaald? De gevolgen zijn niet te overzien. Net zoals de staking van het streekvervoer, dan komen er een hoop reizigers in de problemen. Dat hebben we net ondervonden en gelukkig zijn ze tot een cao-akkoord gekomen. Wat ik hiermee wil zeggen, is dat alle functies tellen. Of je nu minister-president bent of de vuilnisman, je draagt bij en bent belangrijk. Zo is het ook met een team! Juist door de medewerkers in hun kracht te zetten en hen als team te benutten, heb je een sterkt team. Kortom, koester de drijvende krachten in je team!

Feedback geven en ontvangen
Een onderdeel van het goede gesprek is ook: eerlijk zijn. Als iemand werkzaamheden niet goed uitvoert of niet bijdraagt aan het belang van het team of de sfeer, moet dat worden uitgesproken. Het is goed om iemand zijn ontwikkeling daarin te gunnen en een kans te geven om zich te kunnen verbeteren. Ook dat doe je met het gehele team en niet alleen de leidinggevende. Inmiddels hebben veel medewerkers wel een keertje een training ‘feedback geven’ gehad en de zin “feedback is een cadeautje” gehoord. Dat hangt af van hoe het is gebracht. Zelf denk ik dat je alles kunt zeggen als je dat met respect voor die ander zegt. Als je ooit een training feedback hebt gevolgd, dan ken je vast de regels wel. Dat je een concrete situatie moet benoemen en welk gedrag je zag en wat dat met jou deed. Zoals met veel dingen die in theorie simpel zijn, is de uitvoering toch lastiger. Dat geldt ook voor mij. Ik vind het belangrijk om de feedback goed te verwoorden en het moment dat je feedback geeft is ook belangrijk. Als iemand net een vervelende situatie heeft ervaren, is dat niet het moment voor feedback. Dan kun je iemand onnodig kwetsen en wordt de feedback niet ontvangen. Belangrijk is ook dat de ontvanger de tijd krijgt om feedback te verwerken en eventueel nog aanvullende vragen kan stellen. Zelf heb ik een keer feedback ontvangen die ik niet kon plaatsen. Na de toelichting begreep ik goed wat diegene mij probeerde duidelijk te maken. Voor mij was het een blinde vlek en door daar inmiddels al vele jaren bewust van te zijn, kan ik nu kritisch naar mijn eigen handelen kijken. Ik ben er dan ook van overtuigd dat feedback waardevol is. Als je feedback hebt ontvangen en je wilt jouw gedrag aanpassen, kan dat een uitdaging zijn. Mensen in je omgeving of collega’s vinden dat jij je ineens anders gedraagt. Zelf heb ik dat ervaren na het volgen van een training. Collega’s maakten de opmerking; die heeft zeker een training gevolgd!

Vanuit mijn rol als interim professional vind ik het belangrijk om actief om feedback  te vragen. Bij Vanberkel Professionals is dat gelukkig goed geregeld. Je kunt op eenvoudige wijze feedback  opvragen. Het mooie is dat ik de ontvangen feedback bij een nieuwe opdracht meteen kan toepassen. Ik zie dit als een kans, zo kan ik mij bij iedere opdracht verbeteren. Ik vind dit belangrijk omdat ik vanuit mijn rol als leider dagelijks een bijdrage lever aan de mensen die er werken en een bijdrage lever aan de doelen van organisaties.

Tot nu toe heb ik het vooral gehad over vertrouwen geven. Natuurlijk heb je ook vertrouwen nodig vanuit de mensen, als je resultaten wilt halen. Als iemand niet laat weten wat hij of zij nodig heeft, kun je iemand niet in zijn of haar kracht zetten. Het team is zo sterk als de zwakste schakel. Mijn overtuiging is dat het bij jou als leider begint en dat je dan zelf ook het vertrouwen krijgt.

Kortom, leiderschap gaat voor mij hand in hand met vertrouwen. Vertrouwen is een groot woord en daar ga ik zorgvuldig mee om. Vertrouwen zit voor mij in wat je doet en niet zozeer in wat je zegt dat je gaat doen. Vertrouwen bestaat voor mij uit jezelf openstellen, je te verdiepen in die ander, in goede (tijdige) communicatie (o.a. het goede gesprek), in eerlijk zijn, je afspraken nakomen, iemand van feedback voorzien, maar zelf ook regelmatig feedback te vragen en voor je team opkomen indien nodig. Om het verschil te kunnen maken heb je vertrouwen nodig van je mensen. Zij moeten op jou kunnen vertrouwen dat je het beste met hem of haar voor hebt (en natuurlijk voor het team als geheel). Als je vertrouwen krijgt, kun je als leider het verschil maken.

Vind je het leuk om met mij eens te praten over leiderschap in het algemeen of jouw leiderschap in het bijzonder? Neem dan gerust contact op en dan maken we een afspraak!”

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Deel via