2 februari 2023

"Drie keer NL Cares, iedere keer weer een leuke ervaring."

Vanberkel Professionals is sinds 3 oktober 2018 aangesloten bij goededoelenorganisatie NL Cares. Emiel Reiniers, sinds oktober 2022 werkzaam als Interim Professional bij Vanberkel Professionals, meldde zich aan als vrijwilliger en heeft zich meteen ingezet. Emiel schreef een blog over zijn ervaringen.

“Als onderdeel van de SROI-doelstelling moedigt Vanberkel Professionals medewerkers aan om maatschappelijk impact te maken door het verrichten van vrijwilligerswerk. Hiervoor wordt samengewerkt met Stichting NL Cares. In de afgelopen periode heb ik drie keer meegedaan aan een activiteit via NL Cares. Ik ben hier enthousiast over en wil dit graag overbrengen met een blog.

Eind november heb ik mij via de website van NL Cares aangemeld voor een eerste activiteit: ‘Computerles geven aan Overvechters’. Dit betrof een inloopspreekuur van Digiwijs in de bibliotheek van Utrecht Overvecht voor mensen die vragen of problemen hebben met het gebruik van de computer of telefoon. Twee vrijwilligers van Digiwijs verwelkomde mij en ik kreeg  een korte uitleg. Al snel kwamen de eerste klanten binnen en konden we aan de slag. In twee uur tijd hebben we de nodige vragen en problemen weten op te lossen, waarbij het begrip computerprobleem breed moet worden uitgelegd. Duidelijk is dat er heel wat mensen zijn die problemen hebben met de huidige digitalisering van de contacten met overheid en bedrijfsleven en daarbij écht hulp nodig hebben.

undefined

 

In de kerstperiode heb ik mij aangemeld om een dag als bijrijder mee te draaien bij de Voedselbank in Amsterdam. Als ik me meld bij het logistieke centrum van de Voedselbank  ben ik direct onder de indruk van de operatie aldaar. In de ochtend brengen we trolleys met pakketten naar een uitdeellocatie in Amsterdam-Noord en vervolgens rijden we naar het distributiecentrum van een supermarkt om daar spullen op te halen die weer bij de Voedselbank worden afgeleverd. ’s Middags met een andere chauffeur in twee ritten terug naar de uitdeellocatie om daar de lege emballage weer op te halen. Ter afsluiting ben ik nog naar twee andere locaties geweest om ook daar overtollige levensmiddelen op te halen. Lekker fysiek bezig geweest en veel gelachen om de Amsterdamse humor.

 undefined

De derde inzet was eind januari, wederom in Amsterdam. Deze keer heb ik mij aangemeld voor een social clean up in Osdorp; zwerfafval opruimen dus! We zijn met een groep van ongeveer tien personen. Opbouwwerker Herman legt uit dat het niet alleen gaat om de schoonmaak, maar ook om de buurtbewoners een voorbeeld te laten zien. Hiermee wordt tegelijkertijd een beetje positiviteit in de wijk gebracht. Fanatiek gaan we aan de slag en er wordt veel afval, vuilniszakken vol, van de straat gehaald. De buurt knapt er zeker van op. Gelukkig is het redelijk weer en we treffen zelfs een voorzichtig zonnetje, dus het is goed toeven in de buitenlucht. Het werk wordt zeker gewaardeerd door een buurtbewoner die ons in plat Amsterdams toeroept dat we “lekker bezig zijn”.

undefined

Wat mij in iedere situatie is opgevallen is dat er ontzettend veel vrijwilligers aan de slag zijn om de wereld een stukje mooier te maken. In alle gevallen werd ik opgevangen en goed begeleid door mensen die veel meer tijd en energie steken in de projecten waarop ik incidenteel meedraaide. En die mensen zijn ook nog eens heel dankbaar als er dan wat extra handjes beschikbaar zijn om ze te helpen. Dus los van het plezier dat je hebt gedurende je activiteiten én de maatschappelijke impact die je maakt, is de inzet voor NL Cares ook een waardering voor de vele vrijwilligers die dagelijks bezig zijn. Kortom geef je op en doe mee!”

Jij kunt ook een steentje bijdragen. Mocht je geïnteresseerd zijn in wat NL Cares nog meer doet en zou je je ook wel eens willen inzetten voor een ander, kijk dan op hun website: www.nlcares.nl.”

Meer over NL Cares
NL Cares gelooft dat ze de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd het hoofd kunnen bieden, als iedereen zijn steentje bijdraagt. Daarom is NL Cares op een missie om mensen en bedrijven in staat te stellen en te inspireren om hun tijd, vaardigheden en middelen in te zetten bij het aangaan van de grote uitdagingen van deze tijd. Een van de manieren om dit te doen is om vrijwilligers te verbinden aan mensen die hulp kunnen gebruiken door flexibele vrijwilligers activiteiten. Je helpt waar nodig, maar wel wanneer het jou als vrijwilliger uitkomt. De vrijwilligersactiviteiten lopen uiteen van wandelen met ouderen, helpen bij de voedselbank, het geven van taalles aan migranten of het opruimen van zwerfafval in bossen. Bedrijven kunnen zich bij NL Cares als partner aansluiten om hun missie te ondersteunen. Zo kun je invulling geven aan het CSR (Corporate Social Responsibility) beleid en de werknemers de optie bieden om zonder contract/verplichting iets te doen voor een ander die dit nodig heeft.

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Deel via