Vanberkel Professionals is sinds 2018 aangesloten bij goededoelenorganisatie NL Cares. Simone Hardi, sinds november 2022 werkzaam als Interim Professional bij Vanberkel Professionals, meldde zich aan als vrijwilliger en werd fanatiek. Ze bleek afgelopen december zelfs de top contributor te zijn, aldus NL Cares. Dat verdient een podium! Simone vertelt over haar eerste week via NL Cares…
“Op 1 november 2022 startte Simone Hardi bij Vanberkel Professionals als interim professional legal. Omdat ik nog niet bij mijn opdrachtgever kon starten heb ik mij via NL Cares als vrijwilliger opgegeven. Zo kon ik de eerste week toch voor Vanberkel Professionals aan de slag. Ik had niet verwacht hier zo ontzettend veel energie van te krijgen!
Op zaterdagmiddag ben ik naar een buurtbibliotheek gegaan om asielzoekers en vluchtelingen de Nederlandse taal te helpen oefenen. Elke zaterdagmiddag komen daar ongeveer dertig mensen over de vloer. Nadat zij hun taallessen Nederlands hebben gevolgd komen ze hier bijeen om met de vrijwilligers de taal nog meer te oefenen. Ze kennen elkaar eigenlijk maar zelden of nauwelijks. Ik liet hen elkaar vragen stellen omdat ze erg nieuwsgierig waren naar elkaar. Ik had twee hoogopgeleide Oekraïense moeders in de groep, die ook over hun werk in Nederland konden vertellen. Hun mannen waren nog in Oekraïne en hun kinderen zitten in Nederland op school. Ook vluchtelingen uit Syrië, Jemen en Turkije zaten in mijn groepje. Ze maakten in het Nederlands grapjes met elkaar en hielden elkaar voor de gek. Aan het eind van de middag hadden ze nog steeds die twinkeling in hun ogen, vonden zij het jammer te moeten stoppen en vroegen zij mij of ik de week erna er weer bij wilde zijn.
Voor de zwervers die ik af en toe zie slapen in het park of in de portieken in de buurt, heb ik mij aangemeld om een sjaal te breien. Bij Zeeman vond ik hele dikke en kleurige wasbare wol met dikke breipennen. Voor die prijs koop je nergens een dikke warme sjaal, dus breien leek ook mij de beste oplossing. Gelukkig was ik de steek nog niet verleerd en was het breien van een sjaal eigenlijk heel eenvoudig. Het was wel een beetje verslavend. Om ook iets voor kinderen te doen heb ik daarna in een buurtbibliotheek met sportzaaltje, geholpen met huiswerk voor de basisschool en extra rekenwerk voor kinderen in groep 4. De kinderen gingen heel gedisciplineerd eerst een kwartier sporten en daarna gedwee aan hun huiswerk rekenen en in de door het buurthuis samengestelde map. In de pauze kregen ze een bekertje limonade, daarna gingen ze verder. Als ze goed hadden gewerkt mochten ze van mij de laatste vijf minuten een spelletje doen. En raad eens wat ze uit de kast pakten? Rekenspelletjes!
Een dag later, op woensdagmiddag, heb ik daar met sport, spel en knutselactiviteiten geholpen. Er waren maar achttien kinderen, in de leeftijd van vier tot dertien jaar, vanwege een verjaardag van één van hen. In de pauze kregen ze bij de limonade een door de kinderen zelfgemaakte appelflap en werden er leuke moppen verteld. De ouders van deze kinderen brengen ze naar deze opvang die maar dertig euro per jaar kost. Zij kunnen hun kinderen zelf niet helpen met het maken van huiswerk. In de groep wordt ook discipline bijgebracht en wijzen de kinderen elkaar op allerlei omgangsvormen. Dat vinden ze heel normaal, misschien omdat er in sommige gezinnen zeven kinderen zijn en daarmee dus veel ‘vadertjes en moedertjes’! Ik vond het onthouden van hun namen best wel lastig omdat de ouders uit alle werelddelen afkomstig zijn. Het was ook leuk om te horen dat deze kinderen echt trots op hun roots zijn.
Op woensdagavond sloot ik me, in de stromende regen met een grote paraplu, aan bij een tour van ‘Walking en Talking’. We wandelden met een groepje, twee keer zo groot als op de foto, door Delfshaven in Rotterdam. We liepen in groepjes van één Nederlandssprekende en één Nederlandslerende wandelaar. Onderweg wisselden we een paar keer van gesprekspartner. Wat heb ik veel (over woorden in) onze taal geleerd! Een Fransman merkte op dat het door hem geleerde woord ‘onweer’ eigenlijk een slechte benaming of omschrijving is. Want het is wel een weersoort, al zegt het woord van niet (‘onhandig’ betekent toch ook ‘niet handig’). En een student uit China vroeg mij of het woord ‘toch’ gebruikt wordt als vraagteken achter een zin waarop je niet negatief mag antwoorden. Als voorbeeld gaf hij: “Je vindt het leuk vanavond, toch?” Dan kun je eigenlijk geen “nee, ik vind het niet leuk” antwoorden! Ik hoor het in Rotterdam dagelijks, maar zo had ik er nooit over nagedacht! De woorden ‘molen’ en ‘schiereiland’ waren voor iedereen nieuw. Daarom moest daar een groepsfoto van gemaakt worden.
Van bovenstaande vijf activiteiten via NL Cares in mijn eerste week bij Vanberkel Professionals kreeg ik ontzettend veel energie. Collega’s die een paar uur tijd over hebben raad ik aan om deel te nemen aan een activiteit. Al deze mensen kunnen onze steun, hoe klein ook, goed gebruiken. Ik heb er tijdens mijn start bij Vanberkel Professionals in ieder geval heel veel voor teruggekregen! En nu ik fulltime via Vanberkel Professionals werk sta ik nog steeds elke donderdagavond voor de klas bij de avondschool voor verstandelijk gehandicapten en mensen met een beperking. Dat was in mijn tweede week mijn 10de activiteit. Als vrijwilliger geef ik het vak Mediawijs, computerles. Daar word ik na een drukke werkdag zo enorm vrolijk van! Jij kunt ook een steentje bijdragen. Mocht je geïnteresseerd zijn in wat NL Cares nog meer doet en zou je je ook wel eens willen inzetten voor een ander, kijk dan op hun website: www.nlcares.nl”
Meer over NL Cares
NL Cares gelooft dat ze de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd het hoofd kunnen bieden, als iedereen zijn steentje bijdraagt. Daarom is NL Cares op een missie om mensen en bedrijven in staat te stellen en te inspireren om hun tijd, vaardigheden en middelen in te zetten bij het aangaan van de grote uitdagingen van deze tijd. Een van de manieren om dit te doen is om vrijwilligers te verbinden aan mensen die hulp kunnen gebruiken door flexibele vrijwilligersactiviteiten. Je helpt waar nodig, maar wel wanneer het jou als vrijwilliger uitkomt. De vrijwilligersactiviteiten lopen uiteen van wandelen met ouderen, helpen bij de voedselbank, het geven van taalles aan migranten of het opruimen van zwerfafval in bossen. Bedrijven kunnen zich bij NL Cares als partner aansluiten om hun missie te ondersteunen. Zo kun je invulling geven aan het CSR (Corporate Social Responsibility) beleid en de werknemers de optie bieden om zonder contract/verplichting iets te doen voor een ander die dit nodig heeft.
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.