1 februari 2023

“Je bent niet zomaar accountant.”

Na je theoretische opleiding moet je (in drie jaar tijd) nog 1500 uur aan praktijkstage lopen om die gecertificeerde assurance-accountant te kunnen worden én felbegeerde titel te mogen dragen.

Accountant worden is voor een deel veel theorie leren, maar voor het overgrote deel leer je uit de praktijk. Het vak is omgeven met regelgeving, die moet je kennen en ook kunnen toepassen. Het wordt pas écht leuk als je 'ermee kan spelen' en boven de materie kan staan. Het vak vereist inzicht in organisaties, kunnen denken in risico's en hoe je in korte tijd de gewenste zekerheid kan verkrijgen. Het plannen, uitvoeren en afronden van een assurance-opdracht, maar ook bijvoorbeeld conflicthantering, documenteren en het stellen van grenzen leer je vooral op de werkvloer. Van een accountant wordt verwacht dat hij/zij snel inzicht heeft in organisaties en financiële stromen, het overzicht kan bewaren, voortdurend afwegingen maakt en uiteindelijk verantwoordelijkheid neemt.

Ik heb al 28 jaar ervaring als Registeraccountant bij zowel private organisaties als publieke organisaties. Van de landbouwsector tot toerisme en van metaalbewerking tot een agentschap. Zelf heb ik in de praktijk het vak geleerd, maar wel door ook regelmatig terug te vallen op de theorie. De link tussen praktijk en theorie blijft altijd belangrijk. Ik kan dan ook niet zonder mijn vaktechnische boeken en naslagwerk. Bij alle opdrachten leer je weer wat meer over het vak en de afwegingen die je daarbij moet maken. Het is een leuk en afwisselend vak met zo nu en dan de nodige uitdagingen.

Als praktijkstagebegeleider zet ik mijn kennis in om andere, jonge accountants een goede start te geven in hun carrière. Door een duwtje in de rug te geven, een spiegel voor te houden en ze te laten nadenken over de keuzes die ze moeten maken. De moderne accountant moet kritisch zijn maar ookde praktische uitweg kunnen vinden.

Als je bij Vanberkel Professionals werkt houd je van afwisseling; van steeds nieuwe opdrachten en uitdagingen binnen de publieke sector. Er liggen kansen genoeg om je op alle eindtermen van de praktijkstage te kunnen ontwikkelen. Vanberkel heeft voldoende audit-opdrachten om jouw stage tot een goed einde te kunnen brengen. Je kunt dus de accountantstitel bij ons behalen! We gaan binnen de resultaatgerichte audit mantel de komende jaren veel audit-opdrachten uitvoeren. Dat kunnen interessante, uitdagende opdrachten zijn waar je als beginnend accountant veel van kan leren en een grote betrokkenheid hebt. Daarbij werk je samen met doorgewinterde accountants.

Middels de samenwerking met een accountantsorganisatie kunnen we de mogelijkheden verder aanvullen. Je kunt bij controleopdrachten worden ingezet en ervaren hoe opdrachtverlening, planning, documenteren en evalueren van bevindingen in zijn werk gaat.

Binnen Vanberkel Professionals hebben we zes aankomende accountants die momenteel praktijkstage lopen. Daar komen er binnenkort nog drie bij. Het voordeel van meerdere stagiaires is dat ze van elkaar kunnen leren en zo hun kennis kunnen verdiepen. Dit leerproces gaan we ook faciliteren, je hoeft het niet allemaal alleen te doen.

Immers, wij willen kwalitatief goede accountants afleveren. De praktijkstagebegeleider is er om jou voor te bereiden voor jouw eindexamen. Het traject zal daarom ook veel vragen van de inzet, het commitment en de initiatieven van de praktijkstagiaires zelf. Iets wat je van een Vanberkel Professionals mag verwachten. Wij bieden je de mogelijkheid, maar jij moet er zelf wat van maken."

Wil jij meer weten over het werken-leren, het draaien van de praktijkstage uren en het afstuderen? Wil jij -net als Jenny- ook werken bij Vanberkel Professionals? Wij nodigen jou graag uit voor een nadere kennismaking met onze organisatie. Neem contact op met team Recruitment Désirée van der KrukIlse StokmanCorina Minguel, Hayley de Zwart en/of Anke Eikelenboomen werk naar je titel toe! Mailen naar recruitment@vbprofs.nl of je cv insturen via www.werkenbijvbprofs.nl kan ook!

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Deel via