22 juni 2023

"Via NL Cares aan de slag als taalcoach bij EchtNederlands"

Vanberkel Professionals is sinds 3 oktober 2018 aangesloten bij goededoelenorganisatie NL Cares. Susan Derby, sinds mei 2023 werkzaam als Interim Professional bij Vanberkel Professionals, ondersteunt de taalcoach bij EchtNederlands. Ze gaven deze middag aan 11 vluchtelingen en nieuwkomers les in het leren van de Nederlandse taal. Ze vertelt over haar ervaring in deze blog.

In 2014 was ik werkloos en heb ik een cursus voor taalcoach gevolgd. In die periode heb ik iedere dinsdag- en donderdagavond de opgedane kennis ingezet ter ondersteuning van de Stichting VDZ (Vooruitgang Door Zelfwerkzaamheid). Ik gaf een groep nieuwkomers taalles. Dat is de reden dat deze vrijwilligersactiviteit mij op het lijf was geschreven. Na al die jaren was het voor mij een leuke uitdaging om dit weer te mogen doen.

Bij EchtNederlands trof ik een enthousiaste groep die zich, in het kader van de inburgering, inzet om de Nederlandse taal te leren om zo goed mogelijk te integreren in onze samenleving. Wat mij is opgevallen aan deze groep, is de saamhorigheid en de bereidheid om elkaar te helpen. In hun eigen taal helpen ze elkaar waarmee ze de les verduidelijken om de vragen van de docent te begrijpen.

In groepjes mochten ze op een aangename wijze in gesprek gaan met elkaar, waarbij ze vragen moesten beantwoorden. De leeftijd, het aantal kinderen, woonplaats, de lengte, het gewicht en het aantal jaren dat de cursisten al in Nederland waren, kwamen aan bod. Opvallend is dat de groep ‘1 tot 1,5 jaar woonachtig te Nederland’ toch al een flink aantal woorden kent. Allemaal gaven ze aan de Nederlandse taal moeilijk te vinden. En dat is begrijpelijk, want zelf vinden we het Nederlands ook een moeilijke taal met al haar taalregels en uitzonderingen.

De diversiteit in culturen kwam tot uiting in de verschillende verhalen. Ondanks, of misschien wel dankzij, deze verscheidenheid in culturen kan de Nederlandse taal bijdragen aan de verbinding van onze multiculturele samenleving. Kortom: een zeer leerrijke ervaring, die ik zeker vaker zal gaan opdoen. Ode aan Vanberkel Professionals dat wij aan deze verbinding mogen bijdragen!

Jij kunt ook een steentje bijdragen

Mocht je geïnteresseerd zijn in wat NL Cares nog meer doet en zou je je ook wel eens willen inzetten voor een ander, kijk dan op hun website: www.nlcares.nl.

Meer over NL Cares

NL Cares gelooft dat ze de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd het hoofd kunnen bieden, als iedereen zijn steentje bijdraagt. Daarom is NL Cares op een missie om mensen en bedrijven in staat te stellen en te inspireren om hun tijd, vaardigheden en middelen in te zetten bij het aangaan van de grote uitdagingen van deze tijd. Een van de manieren om dit te doen is om vrijwilligers te verbinden aan mensen die hulp kunnen gebruiken door flexibele vrijwilligersactiviteiten. Je helpt waar nodig, maar wel wanneer het jou als vrijwilliger uitkomt. De vrijwilligersactiviteiten lopen uiteen van wandelen met ouderen, helpen bij de voedselbank, het geven van taalles aan migranten of het opruimen van zwerfafval in bossen. Bedrijven kunnen zich bij NL Cares als partner aansluiten om hun missie te ondersteunen. Zo kun je invulling geven aan het CSR (Corporate Social Responsibility) beleid en de werknemers de optie bieden om zonder contract/verplichting iets te doen voor een ander die dit nodig heeft.

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Deel via