3 maart 2023

"Twee Toetsen"

Vanberkel Professionals is sinds 3 oktober 2018 aangesloten bij goededoelenorganisatie NL Cares. Ingeborg Lang, sinds 1 februari 2023 werkzaam als Interim Professional bij Vanberkel Professionals, meldde zich aan als vrijwilliger en ging met huiswerkbegeleiding aan de slag. Ze bracht een bezoek aan het Cultureel Centrum Amstel. Lees haar blog en raak geïnspireerd!

“Hoewel ik de meeste straten van de Amstelbuurt wel eens door ben gefietst, was dit gebouw mij onbekend. Er liepen al een paar jongens naar de deur. Daar moet ik dus zijn. Huiswerkondersteuning voor middelbare schoolleerlingen is gevestigd in het Cultureel Centrum Amstel. Met mij gaat nog een meisje mee naar binnen. Er wordt mij de weg gewezen. Volgens mij moeten het meisje en ik dezelfde kant op. Ze zegt dat ze al een tijdje niet geweest is, maar nu voor haar eindexamen wiskunde hulp nodig heeft. Eenmaal boven komen we in een kleine bibliotheek met diverse aparte ruimtes om in te werken.

Er zijn meer volwassenen in de ruimte dan jongeren; maar ik ben dan ook wat eerder gekomen. Ik word hartelijk ontvangen en gevraagd wat ik zou willen doen. Twee zusjes, nog niet zolang in Nederland, hebben intensieve begeleiding nodig. Dus blader ik alvast wat door het aangereikte materiaal. Even later blijken ze toch niet te komen en loop ik wat rond om te kijken of ik kan helpen bij de jongens die aan de slag moeten met aardrijkskunde en geschiedenis.

Ondertussen komen er een kwartier na aanvang nog steeds jongeren binnendruppelen. Ik deel wat water en fruit uit, want rond deze tijd gaan de meeste thuis al eten. Ik ga naast een van de jongens zitten die net pas is binnengekomen en waarvan ik hoor dat hij een toets heeft de volgende dag. Zijn boek ligt voor hem opengeslagen, maar hij is net iets te gezellig en te veel in gesprek met de jongens tegenover hem. Ik zie uit mijn ooghoek dat de vaste medewerker zijn vriend al in de smiezen heeft.

Tijd om de focus te verleggen naar hetgeen waarvoor hij gekomen is. Ik vraag wat zijn plan van aanpak is en laat hem pen en papier pakken om de antwoorden op zijn leerdoelen kort op te schrijven. In zijn eigen woorden laat ik hem wat begrippen uitleggen en zoeken we op Google Maps naar de landen in de verschillende werelddelen. Twintig minuten voor het einde haalt hij snel zijn wiskundeboek uit zijn tas, want morgen staan er niet één maar twee toetsen op het programma. We hebben nog net genoeg tijd om de begrippen en sommen door te nemen die hij niet snapt. De volgende keer toch maar wel op tijd komen, want nu moet er thuis toch nog wat herhaald worden om écht klaar te zijn voor de toets, komen we samen tot de conclusie.

Als alle jongens en meiden zijn vertrokken, reflecteren we kort op de avond. Ze kwamen wel heel laat binnen vanavond. Toch maar even schakelen met de collega’s van de naschoolse opvang (NSO) waar de kinderen enthousiast aan de slag waren met de DJ mix-set. Het is zaak om ze de volgende keer wel op tijd door te sturen. En er was, concluderen wij, heel veel vraag naar wiskunde ondersteuning. Gelukkig kon er veel individuele aandacht gegeven worden omdat we met een grote groep ervaren begeleiders waren. Zelf heb ik ooit een uitstap naar het onderwijs gemaakt (mijn tweedegraads lerarenopleiding BE en AE afgerond) maar ik werd er niet gelukkig van om fulltime voor de klas te staan. Bijles geven doe ik echter nog wel graag. Toch mooi dat ik mij daarmee kan inzetten voor NLCares. Op de koop toe heb ik ook nog een leuke plek ontdekt, denk ik, als ik door het Cultureel Centrum Café naar buiten loop.”

Jij kunt ook een steentje bijdragen. Mocht je geïnteresseerd zijn in wat NL Cares nog meer doet en zou je je ook wel eens willen inzetten voor een ander, kijk dan op hun website: www.nlcares.nl

#NLCares #Vrijwilligerswerk #VbProfs #Samenwerkenaanambities #Waardevol #Impact

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Deel via