4 mei 2023

Anneke van Zanen-Nieberg, Topconsultant bij Vanberkel Professionals

"Ruimte maakt optimaal presteren mogelijk."

“Ik merk dat ik een dagje ouder word en soms terug verlang naar ‘die goede oude tijd’. Een tijd waar je nieuwsgierig mocht zijn, je dingen uit mocht proberen en gaandeweg met elkaar tot de beste oplossing kwam. De huidige tijd vraagt dat alles van tevoren reeds is doordacht, doorgerekend en de risico’s tot nul zijn teruggebracht. En hoewel ik de wens van een maakbare samenleving ook begrijp, is dat natuurlijk een utopie. De realiteit stelt je altijd voor verrassingen, voor uitzonderingen die je nooit hebt voorzien, voor neveneffecten die je niet hebt beoogd maar die wel optreden. Het lijkt wel of momenteel alles volgens de vooraf beoogde lijnen moet lopen, want anders word je erop afgerekend.

Ik probeer het maar eens te vergelijken met opvoeden. Het is altijd mooi om te zien dat kinderen het best gedijen als je ze speelruimte geeft. Ruimte om te ontdekken wat hun acties voor hen betekenen en welke gevolgen die hebben. Dat gaat vaak natuurlijk goed, maar soms gaat het ook fout. En hoe fantastisch is het om te zien dat ze van die fouten leren, dat ze daar sterker van worden en dat ze zich ontwikkelen tot mensen die weten wat ze willen, die om kunnen gaan met tegenslagen en flexibel zijn om hun gedrag of activiteiten aan te passen aan de omgeving waarin zij zijn. Uiteraard behoeden we ze voor het ergste, maar we geven ze alle ruimte en kans om te schitteren, zonder dat we ze de ruimte om fouten te maken afnemen. Want juist door fouten te maken, leren ze wat het beste is.

Hoe mooi zou het zijn als we ook overheidsorganisaties (en zeker de uitvoering) die ruimte weer wat teruggeven. Niet alles hoeft dichtgetimmerd te worden met regels om optimaal te functioneren. Sterker nog, veel organisaties zijn juist gebaat bij bewegingsvrijheid om optimaal te presteren. Ze werken voor de burgers en die laten zich niet altijd in maatwerk vatten. En het is voor die burgers waarvoor deze organisaties werken. Juist door hen meer vrijheid te geven (in casu minder regels op te leggen) maakt hen meer bewust van het eigen handelen en geeft hen ook de ruimte om optimaal te presteren. En daarbij hoort ook dat er af en toe wel eens een fout gemaakt wordt. Dat is natuurlijk vervelend, maar het geeft ook de mogelijkheid om jezelf en de organisatie weer te versterken.

Hoe mooi zou het zijn als we deze gedachte weer wat meer in het Rijk terug zouden zien? En hoe mooi zou het zijn als men dat in de politiek arena ook zou omarmen? Niet elkaar verbaal te lijf gaan om elke wissewas die fout gaat, maar ruimte geven, leren van de goede dingen én van je fouten, om daardoor gesterkt tot de beste oplossingen te komen. Dan wordt de huidige tijd net zo mooi als dat het altijd is geweest in Nederland.”

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Deel via