23 mei 2023

Masterclass Gamification

Hans van Tol, sinds januari 2023 werkzaam bij Vanberkel Professionals, gaf vanavond een Masterclass Gamification om onze collega’s kennis te laten maken met de kracht van games. Gamen om effectief te leren door te doen, te ervaren en te experimenteren. Een serious game leent zich heel goed voor het opnemen van kennis, dat gaat met gamen eigenlijk automatisch. Het is bovendien een geweldige tool om bewustwording en zelfbewustzijn te vergroten bij de deelnemers. Hoe dit komt? Hans legt het uit.

Gamend leren

Als volwassenen spelletjes doen, dan komt het kind in hen weer naar boven. Hans ziet dit regelmatig als hij workshops verzorgt. Waarom is spelen zo ontzettend belangrijk om te leren? Hoe komt het dat het zo'n effectief instrument is om allerlei dingen te leren, af te leren of je bewustzijn te vergroten. Kinderen leren door te spelen. Jonge welpjes leren vechten door met elkaar te stoeien. Onze eigen hersenen helpen ons daarbij. Althans, bij de meeste mensen werkt dat zo!

Bij het leren, is het voor de hersenen heel erg belangrijk dat iets leuk is. De hersenen filteren namelijk graag de ellendige gebeurtenissen uit het geheugen. Dit is in feite een beschermingsmechanisme in de hersenen om niet depressief te worden. Gamification maakt gebruik van dit mechanisme in de hersenen: leuke dingen stimuleren om te leren én om te onthouden.

Digitale games werken precies zo. Een game bevat ingebouwde stimuli die een lekker gevoel opwekken. Bij het spel SIMS krijgt de speler bijvoorbeeld opeens een nieuw huis cadeau en bij FIFA kan het team worden verrijkt met een sterspeler. Of een bonus bij Candy Crush, die ervoor zorgt dat de levels net even wat sneller doorlopen kunnen worden. Het doel? Vaker én nog langer gamen! Datzelfde mechanisme kan worden ingezet om leren interessant te maken en ervoor te zorgen dat hetgeen net is geleerd beter zal worden onthouden.

“Het zou mooi zijn als we de komende jaren bij Vanberkel Professionals gamification kunnen inzetten ten behoeve van onze opdrachtgevers. Voor verandertrajecten, kennisdelen, trainingen en het maken van verbinding tussen verschillende organisatieonderdelen.”

                undefined

Experimenten en leren

Deze kracht en motivatie, kan heel goed worden ingezet op een positieve manier. Dit leereffect wordt groter als de leeromgeving veilig is, en als dit een omgeving is waarbinnen geëxperimenteerd kan worden. Om deze redenen begint Hans elke sessie met het creëren van een veilige sfeer. Hij vindt het mooi om te zien wat er gebeurt als zijn deelnemers experimenteren en daarbij fouten maken. Sterker nog: er moeten dingen flink misgaan om een gevoel van crisis te ervaren. Deze fouten zorgen voor scherpte en zetten de deelnemers aan het denken.
Een goede game heeft niet alleen een kop, maar ook een staart. Veel games in trainingen schieten hierin helaas tekort. De boodschap en het leereffect, worden daarbij onvoldoende benadrukt. Het is daarom ook heel belangrijk dat aan het einde van een game goed wordt bekeken wat er is gedaan, welk gedrag vertoond de speler en wat werkte daarbij wel en wat niet.

Hans hoopt dat de deelnemers vanavond veel geleerd hebben en ook onthouden voor welke doelen een spel kan worden ingezet. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Vond u dit interessant?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Schrijf u nu in
Deel via