Werkgeluk is een term die Emil steeds vaker voorbij ziet komen. Er is, voor zover hij weet, geen vaste definitie, maar vaak verwijst de term werkgeluk naar ‘het gevoel van voldoening, tevredenheid en plezier dat mensen ervaren in hun werk’. Het is dus veel meer dan alleen een salaris verdienen of een baan hebben. Het gaat om de mate waarin iemand zich verbonden voelt met zijn of haar werk en het gevoel heeft dat het werk zinvol en bevredigend is. Dat deed hem denken aan zijn eigen werkgeluk bij Vanberkel Professionals. Het gevoel van betrokkenheid is sterk en hij heeft het gevoel dat zijn talenten en vaardigheden ook écht worden benut. Zijn kritische vraag: Emil ervaart een grote mate van werkgeluk, maar ben ik hier voldoende bewust mee bezig geweest?
Talenten volledig benutten
Net als de term geluk is werkgeluk afhankelijk van de individuele behoeften en verlangens van elk individu. Er zijn echter wel een aantal factoren waarvan hij denkt dat die voor bijna iedereen van toepassing zijn. Om te beginnen is voor veel mensen, waaronder Emile zelf, de inhoud van het werk erg belangrijk. Mensen ervaren meer geluk wanneer ze het gevoel hebben dat ze hun vaardigheden en talenten kunnen gebruiken, dat ze uitgedaagd worden en dat ze een bijdrage leveren aan het grotere geheel. Het is van belang dat je werk doet, waarvan je echt energie krijgt.
Werkgeluk binnen een positieve werkomgeving
Een andere belangrijke factor bij werkgeluk is een positieve werkomgeving. Dat klinkt logisch en dat is het ook 😉. Een veilige en ondersteunende werkcultuur, waarin collega's elkaar respecteren en waarderen, draagt, zowel mentaal als fysiek, bij aan het welzijn. Een positieve en ondersteunende werkomgeving waarin collega's samenwerken, elkaar respecteren en waarderen, draagt bij aan werkgeluk. De laatste jaren wordt hier terecht veel meer aandacht aan besteed. Met een goede reden! Het hebben van goede relaties met collega's en leidinggevenden kan je energie geven, je helpen groeien en je ondersteunen in moeilijke tijden. Daarnaast kan de mogelijkheid om flexibel te werken en autonomie te hebben over je taken en tijd, geluk op het werk vergroten.
Persoonlijke groei en ontwikkeling
Ook de mogelijkheid om te groeien en ontwikkelen in het werk speelt een belangrijke rol bij werkgeluk. Je wil het gevoel hebben dat je vooruitgang boekt in je carrière, dat je nieuwe vaardigheden leert en dat er mogelijkheden zijn voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Dit draagt bij aan het gevoel van voldoening, waardering en motivatie in het werk.
Het gaat dus vaak om het vinden van betekenis en zingeving in je werk. Je wilt het gevoel hebben dat je een waardevolle bijdrage levert, dat je jouw vaardigheden en talenten kan benutten en dat je een positieve impact hebt op anderen en de wereld om je heen. Het nastreven van werk dat je enthousiast maakt en motiveert, kan een grote bron van geluk zijn.
Werkgeluk en balans
De term balans gaat vaakhand in hand met de term werkgeluk. Balans is eigenlijk een onderdeel van werkgeluk, maar het wordt toch vaak afzonderlijk genoemd, doordat het zo belangrijk is. Emil vindt balans tussen werk en privé de grootste invloed hebben op zijn eigen werkgeluk. Ook om zich heen ziet hij dat mensen meer geluk ervaren wanneer ze voldoende tijd en ruimte hebben voor hun persoonlijke leven, hun familie en vrienden, hobby's en ontspanning. Het vinden van balans in het werk vereist echter bewuste inspanning en planning.
Vijf tips voor balans
Hieronder een aantal manieren waarop hij tijdens zijn werk de balans bewaart tussen privé en werk. Dit kan soms best uitdagend zijn. Emil moet zichzelf soms dan ook herinneren om er bewust mee bezig te zijn, maar het is wel essentieel voor een gezonde en gelukkige levensstijl.
- Stel duidelijke grenzen: Creëer duidelijke grenzen tussen je werk- en privétijd. Maak een schema en probeer je eraan te houden. Vermijd (onnodig) overwerk en geef jezelf tijd om te ontspannen en genieten van andere activiteiten buiten je werkuren.
- Prioriteiten stellen: Bepaal je belangrijkste taken en prioriteiten voor elke dag. Focus je op de meest essentiële taken en laat voor minder belangrijke zaken wat ruimte over. Dit helpt je om beter te plannen en voorkomt dat je het gevoel hebt dat je constant aan het werk bent.
- Neem regelmatig pauzes: Zorg ervoor dat je regelmatig pauzes neemt tijdens je werkdag. Sta op, strek je benen en neem een adempauze. Dit kan je energie en productiviteit verhogen en helpt je om gefocust te blijven. Vooral bij thuiswerken is dit van belang om het constante werkgevoel te voorkomen.
- Plan vrije tijd: Maak bewust tijd vrij voor ontspanning en leuke activiteiten buiten je werk. Plan tijd in voor hobby's, sporten, sociale evenementen en quality time met familie en vrienden. Door deze tijd te plannen, zorg je ervoor dat je er daadwerkelijk aan toe komt.
- Communiceer je behoeften: Als je merkt dat de balans tussen werk en privé uit evenwicht raakt, communiceer dan je behoeften met je leidinggevende of collega's.
Een goede werk-privébalans zorgt ervoor dat jij je energiek en gemotiveerd blijft voelen in je werk. Daarnaast is het ook beter voor de productiviteit, want werkgeluk heeft niet alleen voordelen voor individuen, maar ook voor organisaties. Medewerkers die gelukkig zijn in hun werk zijn over het algemeen productiever, gemotiveerder en meer betrokken bij de organisatie. De kwaliteit gaat er dus écht op vooruit!
Binnen Vanberkel Professionals vinden we werkgeluk heel erg belangrijk en hebben we, voor onder andere het waarborgen van ons werkgeluk, een Happy Rebel Officer. Haar naam is Mieke Stam en ze is een échte deskundige en inspirator van werkgeluk. Wil je meer weten over werkgeluk in combinatie met jouw organisatie? Neem contact op met Mieke via m.stam@vbprofs.nl.
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.